Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Mogelijk meer doden bij massavaccinatie pokken

Het aantal mensen dat overlijdt wanneer iedereen in Nederland wordt ingeënt tegen pokken, ligt tussen de 100 en 600. Eerder is uitgegaan van ongeveer 75 doden bij massavaccinatie.

De nieuwe schattingen volgen op kamervragen. Aanvankelijk is ingeschat dat per miljoen gevaccineerde mensen ongeveer 50 personen zeer ernstige bijwerkingen krijgen. Vier tot zes daarvan zouden mogelijk sterven aan de gevolgen van vaccinatie. Deze cijfers waren gebaseerd op twee Amerikaanse onderzoeken uit de jaren 60. Op basis van schaarse Nederlandse gegevens uit 1963 tot 1973 heeft het RIVM berekend dat het aantal bijwerkingen in Nederland mogelijk hoger ligt dan op basis van het Amerikaanse onderzoek wordt verwacht. Dat schreef staatssecretaris Ross deze week in antwoord op de kamervragen van de SP.

In geval van een pokkenuitbraak blijft ringvaccinatie de eerste optie. Betrokken hulpverleners worden binnen enkele uren gevaccineerd zodat zij zonder gevaar vaccinaties kunnen uitvoeren. Het draaiboek ringvaccinatie is te lezen op www.infectieziekten.info. Slechts in het uiterste geval zal preventieve massavaccinatie worden uitgevoerd vanwege de verwachte ernstige bijwerkingen.

Pokken
1.
Pokken
Themapagina, 29-1-2003