Actueel

Turkse WAO-gerechtigden houden recht op toeslag
Bron: Centrale Raad van Beroep Utrecht

Datum actualiteit: 19-03-2003

Persbericht

Turkse wao-gerechtigden houden recht op toeslag

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in sociale zekerheidsgeschillen, heeft op 18 maart 2003 een uitspraak aan partijen verzonden in de zaken van een aantal Turkse WAO-gerechtigden van wie de toeslag op grond van de Toeslagenwet was afgebouwd tot nihil of was stopgezet. De Centrale Raad van Beroep heeft beslist dat deze Turkse WAO-gerechtigden recht houden op die toeslag.

Op grond van de Wet Beperking export uitkeringen (BEU) heeft het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) met ingang van 1 januari 2000 de toeslag van Turkse WAO-gerechtigden die op 31 december 1999 in Turkije woonden geleidelijk afgebouwd. Vanaf 1 januari 2003 ontvangen zij geen toeslag meer.
Verder heeft het UWV de toeslag van Turkse WAO-gerechtigden die vanaf 1 januari 2000 langer dan drie maanden op vakantie buiten Nederland verbleven, stopgezet totdat de betrokkenen naar Nederland terugkeerden.

Enkele rechtbanken hebben deze afbouw en stopzetting van de toeslag in strijd geacht met bepalingen van internationaal recht. Het UWV heeft hoger beroep ingesteld tegen deze uitspraken. De Centrale Raad van Beroep heeft in de op 18 maart 2003 verzonden uitspraak geoordeeld dat de afbouw van de toeslag voor Turkse onderdanen die buiten Nederland wonen en de stopzetting van de toeslag van in Nederland wonende Turkse WAO-gerechtigden die voor een periode van langer dan drie maanden buiten Nederland verblijven, in strijd is met artikel 5, eerste lid, van Conventie nr. 118 van de Internationale Arbeidsorganisatie (Trb. 1962, 122). Op grond van dit artikellid is Nederland verplicht aan Nederlanders en aan onderdanen van landen die Conventie nr. 118 hebben bekrachtigd de betaling te waarborgen van uitkeringen, waaronder de betaling van de toeslag voor WAO-gerechtigden, wanneer zij in het buitenland verblijven.

In totaal hebben ongeveer veertig landen deze Conventie bekrachtigd.

De uitspraak is na te lezen op www.rechtspraak.nl onder Centrale Raad van Beroep, Uitspraken, LJN nr. AF5937.

Voor eventuele vragen over dit persbericht
Kunt u zich wenden tot: A.J.T. Kok, tel. Nr. 030-2234420

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF5937

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11110&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...d=11110&i=52&ti=5 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11110&i=&ti= .