LTO Nederland

LTO Seizoenarbeid slaat aan bij glastuinders

Woensdag 19 maart 2003 - Glastuinders maken bij de invulling van tijdelijk personeel steeds vaker gebruik van het LTO-project Seizoenarbeid. Medio maart hebben de glastuinders al 1450 vacatures aangemeld. Hiermee zit de glastuinbouw op 75% van het totaal aantal aangemelde vacatures in 2002. Ik verwacht dat het aantal in 2003 minimaal op 3.000 aangemelde vacatures gaat uitkomen, zegt projectleider Eugène van Tuijn.

Frans Hoogervorst, voorzitter van de vakgroep LTO Glastuinbouw is zeer te spreken over het feit dat de terughoudendheid van vorig jaar bij glastuinders is verdwenen. Ik ben blij dat glastuinders dit jaar de weg vinden naar Seizoenarbeid. Dit toont aan dat het project in een behoefte voorziet. Het seizoenswerk moet feitelijk nog beginnen, dus ik ga er vanuit dat het goede voorbeeld door nog meer tuinders wordt gevolgd.

De verwachte toename is ook gebaseerd op extra promotie-inspanningen die LTO Seizoenarbeid gaat uitvoeren. Bij iedere glastuinder met jaarrond-teelten is nog niet bekend, dat ook zij gebruik kunnen maken van het project Seizoenarbeid. Dit kan als het gaat om werk dat te beschouwen is als seizoenarbeid; dus alleen als er voor een bepaalde periode aantoonbaar sprake is van extra werkzaamheden die met de productiecyclus verbonden zijn en waarvoor naast het reguliere personeel extra arbeidskrachten moeten worden ingezet.

Het vinden van tijdelijk, gemotiveerd en legaal personeel is niet eenvoudig. Om tuinders te helpen bij het volgen van de regels wil LTO Seizoenarbeid tuinders ondersteunen bij de werving en selectie van tijdelijk personeel. Het project Seizoenarbeid is een gezamenlijk initiatief van LTO Nederland en CWI (Centra voor Werk en Inkomen, voorheen de Arbeidsbureaus). Zij zorgen ervoor dat tuinders vacatures kunnen melden bij één loket.

Dit kan bij Steunpunt Noord (Friesland, Groningen, Flevoland, Drenthe)

tel. 0527 - 63 49 99, Steunpunt Oost (Overijssel, Gelderland, Utrecht), tel. 0317- 46 62 80, Steunpunt Zuid (Noord-Brabant, Zeeland en Limburg), tel. 0900 - 10 01 280 of bij Steunpunt West (Noord- en Zuid-Holland), tel. 023 - 51 62 259.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)