Dienstenbond CNV

Gesprek Cap Gemini Ernst & Young
19-03-2003

Afgelopen vrijdag 14 maart 2003 hebben wij op ons verzoek een gesprek gehad met Henk Wesselo, Directeur PRM van Cap Gemini Ernst & Young. Aanleiding voor dit gesprek is het huidige beleid van CGEY om de lonen van de medewerkers meer af te stemmen op hun marktwaarde. Dit heeft er toe geleid dat ongeveer 300 van uw collegas een aanbod hebben gehad om hun loon te verlagen om zo, gecombineerd met opleidingen, hun marktwaarde weer aantrekkelijk te maken voor CGEY. Zoals bekend, hebben we als vakbonden hierover negatieve geluiden laten horen.

Uitleg personeelsbeleid CGEY
Het is een open gesprek geworden waarin Henk Wesselo, bijgestaan door Eelco Bonsing (General Counsel) en Jeroen van Dopperen (beleidsadviseur), aangegeven heeft onaangenaam verrast te zijn door onze opmerkingen in de pers en het onbegrip voor CGEY dat hieruit spreekt. Hij heeft daarom uitvoerig het personeelsbeleid (PRM) van Cap Gemini EY uiteengezet.
Van onze kant hebben we uitgelegd hoe we in dit soort processen staan en dat we deze niet los kunnen zien van de algemene (negatieve) ontwikkeling van de ICT-branche en dat onze reactie op loonsverlagingen hierdoor wordt bepaald.

Henk Wesselo heeft aangegeven dat hij ook niet gelukkig is met de manier waarop enkele lijnmanagers het PRM-beleid hebben vertaald en dat hij daarop actie heeft ondernomen.

Hij benadrukte echter dat dit beleid geen paniekbeleid is, maar een iets aangescherpte vorm van het normale PRM-beleid. Dit is onderdeel van de GCEY-cultuur en het doet CGEY onderscheiden van de concurrenten. Hierdoor kunnen o.a de beste mensen voor de job worden geleverd. In dit PRM-beleid staat het toekomst-gesprek al jaren centraal. In dit gesprek kijkt men gezamenlijk terug en vooruit, wordt de positie van de medewerker beoordeeld en worden afspraken gemaakt voor de mogelijke ontwikkeling van de medewerk(st)er binnen CGEY.

Salarisconsequenties
Omdat CGEY van mening is dat een algemene nul-lijn niet jaren te handhaven is, heeft men nu besloten om op dit moment loonconsequenties aan het toekomst-gesprek te verbinden, in positieve maar ook in negatieve zin. Conclusie van Henk Wesselo is dat de huidige manier van werken binnen CGEY een normaal onderdeel uit maakt van de cultuur van CGEY. Hij kan wel begrijpen dat enige getroffenen zich nu roeren, maar verbaast zich er over dat dit pas nu gebeurt wanneer je bedenkt dat er al langere tijd discussies binnen het bedrijf en met de Ondernemingsraad hierover gaande waren. Overigens meldt hij dat het huidige verloop niet anders is dan de afgelopen jaren: ongeveer 12 %.

Reactie vakbonden
Van onze kant hebben we aangegeven dat we op verschillende punten zien dat het PRM-beleid op de werkvloer toch anders vertaald wordt dan blijkbaar de bedoeling is en dat we de indruk hebben dat kwetsbare groepen eerder getroffen worden dan anderen.

Getroffen betekent blijkbaar ook dat er een voorstel wordt gedaan om CGEY te verlaten en we begrijpen dat dit niet direct de bedoeling is. Henk Wesselo onderkent dit gevaar en houdt dit in de gaten.

Media
CGEY maakt zich druk over de indruk die we in de media hebben geventileerd dat CGEY niet aan een ontslagronde zal kunnen ontsnappen. Volgens onze gesprekspartner is hier geen reden voor; de positie op de ICT-markt is zodanig dat CGEY zich goed kan handhaven en dat, hoewel dit op dit moment niet aan te geven is, hoogstens op deelgebieden sprake kan zijn van reorganisaties.

Relatie vakbonden/CGEY
Ook de verhouding tussen de vakbonden en CGEY is ter sprake gekomen. Henk Wesselo heeft aangegeven dat in besluitvormende zin de directie zaken doet met de Ondernemingsraad. Deze ziet CGEY als vertegenwoordiger van het personeel. De relatie met de vakbonden beschouwt CGEY in dit kader van informatieve aard. Hierin kunnen de vakbonden een mening geven over (toekomstig) beleid, maar zouden ook als adviseur van de OR kunnen optreden.
Wij hebben van onze kant aangegeven dat we onze rol als belangenvereniging van werknemers niet willen vertroebelen door als adviseur op te treden en bij voorkeur als volwaardig belangenvertegenwoordiger richting CGEY willen optreden. We willen een gesprek hierover ook graag met de Ondernemingsraad voeren en zullen de OR hierom verzoeken.

Conclusie
Concluderend kunnen we stellen dat we een open en informatief gesprek hebben gevoerd. Dit heeft de weg geopend naar verdere contacten tussen de bonden en CGEY. Duidelijk is dat CGEY de Ondernemingsraad als personeelsvertegenwoordiging ziet en dat we binnen CGEY voornamelijk actief kunnen zijn in onze rol van belangenvertegenwoor-diging van individuele leden. Een rol die we graag naar collectieve belangenbehartiging willen uitbreiden, maar waarvan CGEY van mening is dat deze niet in de CGEY-cultuur past. Maar wat niet is, kan komen, zeggen we van onze kant.

Bent u al lid?
Bent u nog geen lid van de CNV Dienstenbond? Word dan nu lid! lid worden

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, tel. (055)5772640.