VVE-BELANG

Eigenaren pleiten voor laag BTW-tarief voor onderhoud gebouwen

Vereniging van Eigenaren pleit voor behoud laag BTW-tarief op onderhoud gebouwen.

VvE-Belang heeft er in een brief aan de leden van de vaste Kamercommissies voor Financiën en voor Economische Zaken voor gewaarschuwd dat het verhogen van het BTW-tarief voor arbeidsintensieve diensten grote gevolgen kan hebben voor het schilder- en onderhoudswerk aan gebouwen. De Kamer heeft hierover op 20 maart 2003 een Algemeen overleg met de staatssecretaris van Financiën.

Verhoging van het BTW-tarief van 6% naar 19% zal in veel gevallen worden doorberekend in de prijs waardoor onderhoud aanzienlijk duurder zal worden. Dit kan leiden tot financiële problemen voor verenigingen van eigenaren. Schilderwerkzaamheden, die iedere 6 à 8 jaar moeten plaatsvinden, zijn immers veruit de grootste onderhoudspost voor veel verenigingen. Voor particuliere eigenaren van onroerend goed klemt dit nog meer nu, sinds de invoering van het nieuwe belastingstelsel, de kosten voor onderhoud aan verhuurde panden niet meer kunnen worden afgetrokken voor de belasting. Het risico is dat onderhoud te lang wordt uitgesteld, wat leidt tot verpaupering, of dat werk wordt toevertrouwd aan beunhazen of zwartwerkers. Dit heeft zeker gevolgen voor de bonafide onderhoud- en schildersector.

VvE-belang is de belangenorganisatie van eigenaren van flats, etages, portiekwoningen en appartementen in Verenigingen van Eigenaren. De brief aan de Kamer is mede ondertekend door Vastgoed belang, de Nederlandse vereniging van beleggers en eigenaren en door Consen, de belangenorganisatie van beroepsmatige beheerders van verenigingen van eigenaren.