Nederlandse Mededingingsautoriteit

OSB


Persbericht

Gom: NMA-uitspraak onbegrijpelijk

Gom heeft met verbazing kennis genomen van de uitspraak van de NMA met betrekking tot vermeende prijsafspraken in de schoonmaakbranche.

Brancheorganisatie OSB berekende in het verleden ten behoeve van haar leden de complexe gevolgen van CAO-ontwikkelingen voor de kostprijzen van de schoonmaakbedrijven. Veel van de leden (veelal zeer kleine bedrijven) waren hiertoe zelf niet goed in staat. Vanzelfsprekend was het aan de bedrijven zélf om te bepalen of, en hoe, men de prijzen aanpaste aan de kostenstijgingen. Er is dus geen sprake van prijsafspraken.
Ook de tussentijdse rapportage van de kostenstijgingen in 2000 was gebaseerd op reeele kostenstijgingen als gevolg van de extreem krappe arbeidsmarkt. Het ging met name hogere kosten van werving en selectie, uitzendkrachten en een hoger ziekteverzuim. Dit betrof een OSB-initiatief, en niet van individuele bedrijven.

Drie schoonmaakondernemingen, waaronder Gom, zijn hier ten onrechte mee in verband gebracht vanwege het feit dat functionarissen van deze ondernemingen tevens bestuurlid zijn van de OSB. Het is onverteerbaar dat de NMA de op zich al onjuiste conclusies van haar onderzoek om deze reden in verband brengt met individuele ondernemingen. Dit zet Gom ten onrechte in een verkeerd daglicht.

Gom voelt zich zeer onheus bejegend en zal tegen de uitspraak in beroep gaan.


---