Gemeente Amersfoort

Ontmoetingsplekken en skatevoorzieningen voor jongeren

datum: 18 maart 2003

Burgemeester en wethouders willen meer ontmoetingsplekken en skatevoorzieningen voor jongeren realiseren. Hiervoor is een bedrag van EUR 425.000 euro nodig. Dit staat in het plan van aanpak 'Ruimte voor Jongeren' dat het college ter vaststelling voorlegt aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om een plan van aanpak te ontwikkelen voor de uitvoering van meer speel- en ontmoetingsplekken in de wijken. Deze opdracht is uitgewerkt in het 'Speelruimteplan' en het plan van aanpak 'Ruimte voor Jongeren'. Tijdens de ontwikkeling van laatstgenoemd plan zijn al een paar voorstellen uitgewerkt. Zo is inmiddels een culturele vrijplaats geopend en heeft het college vorige week een besluit genomen over de plaatsing van een tijdelijk jeugdhonk in Nieuwland. De accommodatiescout heeft in 21 van de 28 gevallen met succes bemiddeld tussen vragers van ruimte en mogelijke aanbieders. De Jonge Onderzoekers en SDV Destiny hebben dankzij de inzet van de scout ruimte gevonden.

Ontmoetingsplekken
Voor jongeren zijn ontmoetingsplekken veel meer dan een plek om te hangen. Het is een trefpunt om vrienden en vriendinnen te ontmoeten. Amersfoort heeft momenteel twee formele ontmoetingsplekken. Te weinig voor de ruim 8.600 Amersfoortse jongeren van 13 tot 18 jaar. Het college wil de norm hanteren van één ontmoetingsplek per 1000 jongeren. Daarom wil het college naast de twee al gerealiseerde plaatsen zeven nieuwe ontmoetingsplekken realiseren. Bij de keuze van de lokatie en de vormgeving van deze ontmoetingsplekken worden jongeren actief betrokken. Uit eerdere ervaringen is bekend, dat het bepalen van de lokaties problemen oplevert bij direct omwonenden.

Skatevoorzieningen
Een groep skaters heeft meegewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek naar een skatepark in Amersfoort. De parken van het type in Almere en Delft voldoen aan de wensen van de jongeren. Maar de kosten van zo'n park zijn geraamd tussen de EUR 550.000,-- en EUR 750.000,--. Zoveel geld is niet beschikbaar. Daarom zijn de ambities in overleg met de jongeren bijgesteld. In sporthal De Koppel wil het college een tijdelijke skatevoorziening realiseren met demontabele toestellen. Die kunnen bij sloop van De Koppel elders in de stad geplaatst worden. Verder wil het college drie bestaande skatevoorzieningen stevig opwaarderen en een nieuwe voorziening in Liendert plaatsen. Door op iedere lokatie een andere toestellenreeks te plaatsen ontstaat een gevarieerd aanbod. De skaters blijven betrokken bij de verdere ontwikkeling van dit traject.

Speelplekkenplan
Verder hebben B en W afgelopen dinsdag besloten om in het kader van het speelplekkenplan twee nieuwe speelvoorzieningen aan te leggen voor een bedrag van EUR 30.000,--: een in het Vermeerkwartier en een in De Kruiskamp. Zeventien bestaande speelplekken, allen ten noorden en oosten van het centrum worden voor een bedrag van EUR 105.000,-- 'opgewaardeerd' en voor zeven ontmoetingsplekken wordt EUR 75.000,-- uitgetrokken voor onderhoud.