NOC*NSF


Collectegeld kerken voor sportactiviteiten Johan de Wittcollege

(Arnhem/Den Haag/Voorburg) - De Vredesgroep van de Raad van Kerken in Voorburg heeft de tennisactiviteiten die het Johan de Wittcollege voor haar leerlingen organiseert, beloond met de collectegelden die opgehaald zijn tijdens de Vredesweek.

De manier waarop de school de uit meer dan 100 (!) landen afkomstige leerlingen in naschoolse sportactiviteiten samenbrengt was voor de Voorburgse kerken de perfecte match met het thema voor de Vredesweek: ontmoeting van culturen. Vorige maand nog werd de Haagse scholengemeenschap in een brief van NOC*NSF aan de informateurs ook al genoemd als een goed voorbeeld van hoe de samenleving de kracht van sport beter kan benutten.

Voor het Johan de Wittcollege (JWC), een scholengemeenschap in Den Haag voor VWO, HAVO, VMBO en ISK zijn integratie en emancipatie belangrijk om de leerlingen van meer dan 100 nationaliteiten bij elkaar te brengen. Het organiseren van naschoolse sportactiviteiten is daarbij belangrijk. Naast het vergroten van de sportdeelname worden ook sociale, creatieve en maatschappelijke vaardigheden aangeleerd. Voor het opzetten van deze activiteiten heeft het JWC een eigen organisatie opgezet, Sportlijn 6, welke in samenwerking met sportverenigingen een breed sportaanbod voor de leerlingen biedt.

Door de herkenbaarheid, het buurtkarakter en de kleinschaligheid zijn dit soort sportactiviteiten ook voor de Voorburgse kerken hét voorbeeld van ontmoeting van culturen. Viel vorig jaar nog de keus op de basketbalactiviteiten van Sportlijn 6, dit jaar gaat de bijdrage van 900 euro naar het tennissen. Met deze bijdrage kunnen rackets, ballen en ander materiaal worden aangeschaft. Bovendien kan er een programma opgestart worden waarmee leerlingen met een bijdrage van de school hun eigen materiaal kunnen aanschaffen.

De tennisactiviteiten van Sportlijn 6 vinden plaats in samenwerking met de tennisvereniging Breekpunt. In een accommodatie die midden in de volksbuurt Regentes Valkenbos ligt, wordt nu al voor het 5de jaar kennismakingscursussen aan de leerlingen geboden. Behalve deze kennismakingscursus biedt Sportlijn 6 de mogelijkheid via haar tennisschool of de zomerschool de leerlingen de mogelijkheid om zich verder te bekwamen. De lessen worden gegeven door Sirfraz Arif, oud leerling van het JWC en andere tennistrainers van Breekpunt.

(19 maart 2003)