Ingezonden persbericht

Haag en Utrecht: Breidt verstrekking her oïne onder medisch toezicht uit!
Mime-Version: 1.0


--PERSBERICHT--

CDA - gemeenteraadsfracties uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht:

Breidt verstrekking heroïne onder medisch toezicht uit!

De CDA-fracties in de 4 grote steden (G4) roepen de onderhandelaars van PvdA en CDA op om de heroïneverstrekking onder medisch toezicht de komende jaren uit te breiden. De CDA - gemeenteraadsfracties uit de G4 schrijven dit vandaag in een brief aan de Kamerfracties van CDA en PvdA. Dit leidt volgens de fracties tot betere leefomstandigheden van verslaafden die gedurende lange tijd verslaafd zijn en resistent zijn voor behandeling. Deze aanpak moet overigens alleen betrekking hebben op verslaafden die ouder zijn dan 24 jaar, al langer dan 5 jaar verslaafd zijn en al eerder een methadonprogramma hebben doorlopen. Voor de CDA - gemeenteraadsfracties uit de G4 is de voorgestelde uitbreiding ook van belang dat de criminaliteit hierdoor fors zal dalen en de maatschappelijke participatie wordt vergroot.

De onderhandelaars van CDA en PvdA hebben volgens verschillende kranten - afgelopen week overeenstemming bereikt om de experimenten om onder medisch toezicht drugs te verlenen aan een groep verslaafden voort te zetten. Hiermee is de Tweede Kamerfractie van het CDA akkoord gegaan met voorstellen die de G4 fracties in de grote steden al eerder hebben gedaan. Vanuit de optiek van de grootstedelijke problematiek is dit pure winst. Ruim de helft van de 30.000 heroïneverslaafden leeft in de vier grote steden.

Vanuit de grootstedelijke optiek is zowel de chronisch verslaafde als de samenleving het meest gebaat met het voortzetten en uitbreiden van het experiment. Het is bekend dat een groot deel van deze verslaafden hun toevlucht tot criminaliteit neemt om zo hun verslaving te kunnen bekostigen. Met uitbreiding van de experimenten kan dit tij worden gekeerd. De CDA - gemeenteraadsfracties in de G4 zetten in de steden alles op alles om verslaafden van hun verslaving af te helpen en om de veiligheid te vergroten. Als de experimenten worden voortgezet is dat niet alleen in het belang van chronisch verslaafden maar ook in het belang van de veiligheid in onze steden.

Rotterdam, 19 maart 2003

noot voor de redactie/