Politie Zaanstreek-waterland



13:17 18-MRT-03
LOC: WORMERVEER, ZWALUWSTRAAT

Sieraden weg uit woning

Uit een flatwoning op de tweede etage werden gisterenmiddag sieraden gestolen. Er werden geen braaksporen aangetroffen. De deur naar het balkon was niet afgesloten en vermoed wordt dat men daar de woning is binnengedrongen. Hoe men op het balkon is gekomen is nog onduidelijk.

13:25 18-MRT-03
LOC: ZAANDAM, KUIKENPAD

Boottrailer gestolen

Bij de politie werd aangifte gedaan van diefstal van een zelfbouw boottrailer. De diefstal werd gepleegd op 13 maart tussen acht uur 's morgens en twee uur 's middags. Het betreft een trailer gemaakt van stalen vierkante buizen welke zilvergrijs zijn geschilderd. Er zat een witte kentekenplaat op met de het kenteken HR-TP-19. Boven de wielen bevonden zich zwarte beschermkappen. Op de wielen zaten sierdoppen van het merk Audi. De ketting en het slot waarmee de trailer was beveiligd werd verbroken.

15:14 18-MRT-03
LOC: ZUIDOOSTBEEMSTER, PURMERENDERWEG

Diefstal bij tuincentrum

Een klant van een tuincentrum zag op het parkeerterrein van dat centrum een vrouw vier buxus boompjes uit de grond trekken. Hij meldde dat aan het centrum, waarna de vrouw werd aangehouden toen zij de boompjes in haar auto wilde laden. Het bleek te gaan om een 33-jarige vrouw uit Purmerend. Zij werd aan de politie overgedragen. Tegen de vrouw zal een proces-verbaal worden opgemaakt.

20:15 18-MRT-03
LOC: PURMEREND, WHEREDIJK

Restaurantkoerier op eerste werkdag overvallen

Een 17-jarige restaurantkoerier werd op zijn eerste werkdag, omstreeks 19.45 uur bij het bruggetje tussen de Wheredijk en de Purmerdijk door twee mannen overvallen. Toen hij het bruggetje afreed ging één van de mannen zodanig voor hem lopen, dat hij er niet meer langs kon. Op het volgende moment kreeg hij van een tweede man een klap achter op zijn helm. Daarop gebood de eerste man hem al zijn geld af te geven. Ook nam de man uit de jas van het slachtoffer zijn mobiele telefoon weg, waarna beide mannen hard wegliepen in de richting van de Gouwzeestraat.
Beide mannen hadden een donker uiterlijk, waren ongeveer 19 jaar oud en spraken met een Antiliaans accent. De eerste man was ongeveer 1.73 m lang en droeg een zwarte jas met capuchon en een bontkraag. Voor zijn gezicht had de man een witte das met een blokjesmotief. De tweede man droeg eveneens een zwarte jas met capuchon en was ongeveer 1.85 m lang.
Een ieder die één of beide mannen omstreeks dat tijdstip in de omgeving heeft gezien wordt verzocht het politiewijkteam Overwhere te bellen op nummer 0900-8844.

00:02 19-MRT-03
LOC: LANDSMEER, VAN BEEKSTRAAT

Dode man aangetroffen in woning

Omstreeks middernacht werd in zijn woning het levenloze lichaam van de 63-jarige bewoner aangetroffen. De politie houdt ernstig rekening met een misdrijf.
Het slachtoffer was eigenaar van het naast de woning gelegen poeliersbedrijf en in het verleden reeds tweemaal slachtoffer van een gewapende overval.
De recherche van de politie Zaanstreek-Waterland is direct begonnen met een uitgebreid tactisch en technisch onderzoek.
Op het lichaam van het slachtoffer zal sectie worden verricht om de juiste doodsoorzaak vast te stellen.
De politie wil graag in kontact komen met personen die in de avond van dinsdag, 18 maart 2003 iets bijzonders is opgevallen in de (directe) omgeving van de Van Beekstraat / Kanaaldijk c.q. de woning van het slachtoffer. Men kan contact opnemen met de Centrale Recherche via telefoonnummer 0900-8844.

08:11 19-MRT-03
LOC: ZAANDAM, POELENBURG

Computers uit box gestolen

Uit een garagebox werd afgelopen nacht een nog onbekend aantal computers met toebehoren gestolen. De goederen waren tijdelijk daar gestald in afwachting van transport. Men kwam de box binnen door een raam aan de achterzijde open te breken.

Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


10:15-11:45 18-MAART-03
ASSENDELFT, PROVINCIALEWEG PURMEREND-BUITENHUIZEN

Verkeerscontrole

Tijdens een verkeerscontrole op de Provincialeweg Purmerend-Buitenhuizen werden dinsdagochtend veertien mensen bekeurd. Vijf mensen droegen geen gordel, drie automobilisten telefoneerden tijdens het rijden en acht bestuurders overschreden de maximumsnelheid.

14:15-15:30 18-MAART-03
LANDSMEER, DORPSSTRAAT

Autogordel van levensbelang

Op de Dorpsstraat in Landsmeer hield het verkeershandhavingsteam dinsdagmiddag een autogordelcontrole. Zestien bestuurders en vier passagiers hadden de gordel niet om. De controle op de draagplicht van de autogordel (voor- en achterin de auto) is één van de vijf speerpunten van het Verkeershandhavingsteam dat sinds juni 2001 dagelijks in de hele regio toezicht houdt om daarmee een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid te leveren.
De gordelcontroles vinden verspreid door de hele regio, binnen- en buiten de bebouwde kom, plaats. Het gebeurt vooral binnen de bebouwde kom regelmatig dat kinderen "los" op de achterbank worden vervoerd. Veel bestuurders/ouders weten niet dat dit ook bij lagere snelheden al levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Bij een botsing van vijftig km per uur tegen een muur of ander obstakel zijn de fysieke krachten die inwerken op het menselijk lichaam te vergelijken met een duik van tien meter hoogte in een leeg zwembad. Een autobotsing is niet te vergelijken met een noodstop. De remweg van een auto bij een noodstop vanaf vijftig km per uur bedraagt twaalf tot twintig meter. De remweg van het auto-interieur bij een frontale botsing met deze snelheid tegen een vast obstakel, bedraagt ongeveer een 0,5 meter. De remweg bij zo'n botsing is dus tientallen malen korter. Bij een noodstop kan de inzittende zich misschien nog met de armen van het afhouden (als hij al snel genoeg reageert), maar bij een botsing met twintig km per uur tegen een vast obstakel zou daarvoor een minimaal een kracht van 350 kg nodig zijn.
Het dragen van de gordel kan een hoop leed voorkomen. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) kunnen in Nederland op jaarbasis 100 doden en 10.000 gewonden bespaard als meer mensen de autogordel dragen. Ook hebben diverse testen bewezen dat door de autogordel de kans op ernstig letsel met veertig procent afneemt.
Bestuurders en passagiers die worden aangehouden omdat zij de gordel niet om hebben, kunnen rekenen op een boete van veertig Euro. De passagier is zelf verantwoordelijk voor de draagplicht en ontvangt dus ook de boete.De aanwezigheid van gordels achter in de auto geldt sinds 1990 en bij oudere auto's kan het dan ook voorkomen dat er geen gordels op de achterbank aanwezig zijn. In zo'n geval vervalt de draagplicht.


---- --