Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bowlen in de Meesterklasse?

Stukkenjagers wint KNSB-bekerderby
Ze moeten zich even teruggewaand hebben in de Meesterklasse, de spelers van de Eindhovense SV. Helaas voor de ambitieuze eersteklasser riep alleen de uitslag van de KNSB-bekerderby tegen Stukkenjagers associaties op met de vurig gewenste rentree op het hoogste podium: 0-4.

De Tilburgers hadden, net als in eerdere cupduels tegen Vianen/DVP en ZZICT, hun opstelling door loting bepaald. Blijkbaar een goede strategie, want in de wedstrijd was weinig te merken van het gemiddelde ratingverschil van 100 punten per bord. In de beslissende fase van de wedstrijd leek het alsof er een bowlingbal door de Eindhovense gelederen denderde. Aan bord 4 viel Bas van de Plassche de twijfelachtige eer te beurt als eerste omgekegeld te worden. Op de tactische finesses die Maurice Peek kort na de opening in de stelling bracht, moest hij het antwoord schuldig blijven.
Daarna liet Johan van Mil, die aan bord 3 met wit na de opening een zeer comfortabele stelling had, zich verschalken door een counter annex kwaliteitsoffer van Maarten Strijbos.
Op bord 2 was inmiddels een ware stijlenstrijd ontbrand tussen conceptueel denker Herman Grooten (Stukkenjagers) en handige tacticus Joost Berkvens. En inderdaad, in positioneel opzicht had Grooten snel alle troeven in handen, maar de zwartspeler wist zodanig verwarring te zaaien dat de stelling hoogstonduidelijk werd. Toen de rookwolken weer opgetrokken waren, leek Grooten met een koningsmars de zege veilig te stellen. Schijn bedroog en Berkvens had een zeer verrassend eeuwig-schaakmotief in de stelling kunnen vlechten, maar in de uitvluggerfase passeerde het moment onopgemerkt, 0-3. Aan bord 1 greep César Becx al snel het 'mentaal initiatief' tegen Martijn Dambacher, die niet op de hoogte bleek te zijn van de finesses van een obscuur Spaans zij-zij-zijvariantje. Of dit echt twee pionnen waard was blijft de vraag. Feit is dat Dambacher een tactisch remiseaanbod afsloeg, om zich kort daarna gretig met twee torens op een penetrerende zwarte centrumpion te storten. Dat gaf Becx de gelegenheid om met de eigen torens via de zijkant de witte stelling binnen te dringen. Na de eerste tijdcontrole resteerde een eindspel waarin Dambacher geen vin meer kon verroeren, 0-4. Door deze zege plaatst Stukkenjagers - in de competitie ook aardig op dreef - zich voor de kwartfinale, waarin het zal uitkomen tegen de winnaar van de wedstrijd HWP Sas van Gent - HMC 3 (!).

M. Dambacher 2377 - C. Becx 2202 0-1
J. Berkvens 2422 - H. Grooten 2381 0-1
J. van Mil 2416 - M. Strijbos 2321 0-1
B. van de Plassche 2362 - M. Peek 2276 0-1


---