Gemeente Breukelen


Boomfeestdag 2003 in Breukelen

Mistig was het in de polders van Breukelen. Koud ook. Desalniettemin trokken groepjes jongeren er 19 maart op uit om bomen te planten en onderhoud te plegen aan het griend en ( wilgen)bosjes. Onder leiding van docenten en vrijwilligers die hun sporen al verdienden in het landschapsonderhoud, staken de jongens en meisjes de handen uit de mouwen. Na instructies over wat er moest gebeuren en hoe, werd er hard gewerkt. Een korte onderbreking voor (warme) chocolademelk en met hernieuwde moed aan de slag want het plantgoed moest wel allemaal de grond in op het weiland van de familie van de Geer langs Laag Nieuwkoop.

De opdrachten bestonden vooral uit onderhoud: met snoeien en zagen voorkomen dat bomen en struiken te sterk uitgroeien. Alleen aan de J.P. Boutstraat en Laag Nieuwkoop werd er geplant. boomfeestdag=leerlingen van ´t Kockenest in de weer bij Laag Nieuwkoop

De 46^e landelijke boomfeestdag is voor de Breukelse schooljeugd aanleiding om twee achtereenvolgende woensdagen de boom centraal te stellen. Ook in 2003 doen de 9 basisscholen in de gemeente mee aan dit educatieve evenement. Op 19 en 26 maart trekken leerlingen van groep 8 er s morgens op uit om bomen te planten en te snoeien op diverse locaties binnen de gemeentegrenzen van Breukelen.

Op 19 maart gaan de kinderen van de Van Doornschool, ´t Kockenest (beide Kockengen), de Schepershoekschool en de Vijverhofschool (Breukelen) zagen en planten in de buurt van Gieltjesdorp, Laag Nieuwkoop, de J.P. Boutstraat, en het griend achter Nijenrode aan de Kanaaldijk oost.

Op 26 maart zijn het griend van Queekhoven aan de beurt samen met het Spijkerbos, de Scheendijkhoutsingel, Joostendam, het bosje Bosdijk en opnieuw het griend achter Nijenrode. Die worden onder handen genomen door leerlingen van de Wegwijzer (Kockengen), de School met de Bijbel (Nieuwer Ter Aa) en uit Breukelen de Bijenschans, Willibrordus, de Vijverhofschool en de Regenboogschool.

In 1998 is de traditie van boomfeestdag voor de gehele gemeente Breukelen weer opgepakt. Om organisatorische reden is de uitvoering wat aangepast. Het is namelijk niet mogelijk altijd voldoende plantobjecten te vinden. Daarom wordt er ook onderhoud gedaan.

Vogelpest: ophokplicht voor pluimvee