KNMG

Oproep KNMG aan behandelend artsen: wordt geen handlanger van letselschade bureaus

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst, KNMG, heeft met grote zorg kennis genomen van een recent initiatief van het Letselschadebureau Pals. Dit initiatief houdt in dat artsen wordt gevraagd om tegen betaling patiënten door te verwijzen naar Bureau Pals te Den Haag. Het gaat om patiënten die bijvoorbeeld door een verkeers- of bedrijfsongeval schade hebben geleden en die baat zouden kunnen hebben bij een door Bureau Pals te starten schadevergoedingsprocedure. Als tegenprestatie daarvoor kan de arts "een vaste en aantrekkelijke vergoeding tegemoet zien". De KNMG is van mening dat artsen hieraan niet behoren mee te werken.

Een arts behoort zich in zijn relatie met de patiënt zo zuiver mogelijk op te stellen. Adviezen die de arts aan de patiënt geeft hebben betrekking op het gezondheidsprobleem dat de patiënt aan de arts voorlegt. Die adviezen moeten vallen binnen het deskundigheidsgebied van de arts. Het is een arts niet toegestaan adviezen te geven die buiten zijn deskundigheid vallen en die zijn gebaseerd op een financieel eigen belang. De arts krijgt dan een dubbelrol die de relatie met de patiënt vertroebelt.

De KNMG heeft er de afgelopen jaren bij diverse gelegenheden voor gepleit dat de arts zijn relatie met de patiënt zuiver houdt. Een voorbeeld is de relatie tussen de arts en de farmaceutische industrie. Dit heeft onder meer geleid tot de gedragsregel dat de arts belangenverstrengeling die de patiënt kan schaden moet voorkomen (Gedragsregels voor artsen, nr. VI.1)*. Op grond van deze gedragsregel mag een arts niet aan het verzoek van Bureau Pals voldoen. De KNMG betreurt zeer dat Bureau Pals artsen uitlokt deze gedragsregel te schenden.