Fontys


woensdag 19 maart 2003

woensdag 19 maart 2003

Fontysopleidingen Elektrotechniek gevisiteerd

Fontysopleiding Elektrotechniek Eindhoven is van behoorlijke kwaliteit De opleiding Elektrotechniek van Fontys Technische Hogeschool in Eindhoven is van behoorlijke kwaliteit. Dat is het oordeel van de visitatiecommissie in haar vandaag gepubliceerde kwaliteitsonderzoek, dat zij in opdracht van de HBO-raad uitvoerde.

De visitatiecommissie vindt 20 van de 25 beoordeelde kwaliteitsaspecten voldoende. De commissie is van mening dat de opleiding veel vooruitgang heeft geboekt vanuit een heldere onderwijsvisie. Elektrotechniek van Fontys Technische Hogeschool Eindhoven is ook een van de weinige opleidingen waarvan de commissie de wetenschappelijke oriëntatie van voldoende kwaliteit vindt. Slechts 5 van de 18 beoordeelde opleidingen scoren een voldoende op dit onderdeel. De opleiding heeft een duidelijk beeld van relevante ontwikkelingen en bouwt dit in in het beroepsgerichte onderwijsprogramma. De landelijke beroepsprofielen zijn door de opleiding vormgegeven in twee afstudeerrichtingen: Elektrotechniek en Ontwerpen (EO) en Human Electrical Engineering (HEE). De richting Elektrotechniek en Ontwerpen leidt op voor ontwerpen in een elektrotechnische omgeving. Of het nu gaat om hardware-, software- of telematicatoepassingen, het productontwerp staat centraal. De opleiding Human Electrical Engineering kijkt op twee verschillende manieren naar de menskant: enerzijds naar de mens als productgebruiker in een commerciële setting en anderzijds naar de mens als klant/patiënt in de gezondheidszorg.

Het studieprogramma biedt de student veel mogelijkheden via de verschillende studieroutes: voltijd, deeltijd, duaal en I-drie. Deze laatste route is een interdisciplinair samenwerkingverband tussen nationale en internationale hbo-instellingen en universiteiten. Het onderwijs en de projecten zijn stimulerend en actueel. De commissie is enthousiast over de projecten binnen het onderwijs. Studenten uit de hoofdfase zijn met name tevreden over de samenhang in de projecten. De beroepspraktijk is in het algemeen tevreden over de zelfstandigheid en het vermogen van studenten om nieuwe kennis te verwerven. De studenten blijken snel een werkkring te vinden, mede door de vraag naar technici in de regio.

De commissie constateert dat de opleiding op papier veel zaken goed voor elkaar heeft, maar dat de uitvoering verbeterd moet worden. Zij adviseert om de interne organisatie, de communicatie en aansturing door het management te versterken.

Bert Rajh, directeur van de opleiding, is van mening dat het rapport op een goede manier de tevredenheid van studenten en bedrijfsleven weergeeft. Tegelijkertijd beseft de directeur, dat de ingezette verbetering van interne processen verder moet worden doorgevoerd.