Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-064

Den Haag, 19 maart 2003

Beleggen met geleend geld riskant

Sinds 2000 zijn in Nederland op de beurs enkele honderden miljarden verdampt. Hierdoor hebben veel mensen die direct of indirect in aandelen hebben belegd flinke verliezen geleden. Ook de meeste beleggers in effectenleaseproducten hebben te maken met de gevolgen van de teruglopende beurskoersen. Dit geldt ook voor klanten van Legiolease, de grootste aanbieder op deze markt. Van 93% van de contractanten van Legiolease is de waarde van de beleggingen op dit moment kleiner dan de hiervoor afgesloten lening. Een deel van de klanten van Legiolease heeft een klacht ingediend tegen deze aanbieder. Een veel gehoorde klacht is dat klanten onvoldoende zouden zijn geïnformeerd over de risico's die verbonden zijn aan het aangeboden product. Deze individuele klachten kunnen alleen door het Dutch Securities Institute (de buitengerechtelijke geschillencommissie voor de effectenhandel) of de rechter in behandeling worden genomen. Dit antwoordt minister Hoogervorst op Kamervragen van de Kamerleden Crone en Heemskerk.

Minister Hoogervorst vindt dat het risico dat mensen onbewust met geleend geld beleggen tot een minimum beperkt moet zijn. Voldoende en correcte informatie is hierbij cruciaal. Door de introductie van de financiële bijsluiter zijn al bestaande informatieplichten verder verfijnd. De financiële bijsluiter bevat een korte toelichting op de belangrijkste kenmerken van een product. Hoogervorst overweegt geen verbod op het beleggen met geleend geld. De minister schrijft Crone en Heemskerk dat 'Consumenten, mits zij goed geïnformeerd zijn, zelf verantwoordelijk zijn voor de beleggingsrisico's die ze nemen'.

In antwoord op vragen van het Kamerlid Kant schrijft Hoogervorst dat ook bij onenigheid over het schikkingsvoorstel dat Legiolease heeft gedaan de rechter moet toetsen of het aanbod rechtsgeldig is.

De antwoorden op de kamervragen zijn te vinden op de website van het ministerie van financiën. De antwoorden op de Kamervragen van Crone en Heemskerk: www.minfin.nl/FM03-282.doc. De antwoorden op de Kamervragen van Kant: www.minfin.nl/FM03-290.doc.