Regering.nl

19 mrt 2003
Geen verspreiding van 'milde' vorm vogelpest

Er is geen sprake van een wijdverbreide aanwezigheid van de 'milde' variant van het klassieke vogelpestvirus. Dat concludeert minister Veerman (LNV) nu bijna de helft van alle bedrijven steekproefsgewijs is onderzocht.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. In het onderzoek zijn tot nu toe ruim 1300 bedrijven onderzocht. Daarbij zijn op drie vlak bij elkaar gelegen bedrijven in de buurt van Dinteloord antistoffen tegen de ziekte aangetroffen. De aanwezigheid van antistoffen wijst erop dat het virus recent op de bedrijven aanwezig is geweest.

De drie bedrijven zijn inmiddels geruimd. Onderzoek op andere pluimveebedrijven in een straal van drie kilometer rond deze geruimde bedrijven heeft geen nieuwe gevallen opgeleverd.

Gezien het feit dat bijna de helft van alle pluimveebedrijven in de steekproef is betrokken, concludeert de minister dan ook dat er geen sprake is van een wijdverspreide aanwezigheid van de minder agressieve variant van het vogelpestvirus. Het onderzoek wordt wel voortgezet.

Ruimingen
Het aantal verdachte en besmette bedrijven groeit gestaag door. Dinsdagavond waren er 60 bedrijven besmet en nog eens 38 bedrijven aangemerkt als verdacht. In totaal moeten 323 bedrijven met 4,4 miljoen dieren geruimd worden. Daarvan zijn op dit moment 209 bedrijven met 3,2 miljoen dieren geruimd. Met de huidige methodes kunnen op dit moment dagelijks 300.000 dieren worden geruimd.

Op advies van epidemiologen heeft minister Veerman besloten om verdachte of besmette bedrijven en bedrijven binnen de een-kilometerzone uiterlijk binnen 48 uur te ruimen. De epidemiologen menen dat op die manier het risico op verdere besmettingen nog verder wordt verkleind.

Als de reguliere ruimingscapaciteit onvoldoende is om aan deze termijn te voldoen heeft de minister toestemming verleend om de dieren te doden door neocidol aan het veevoer toe te voegen. De commissie Wensing, die toeziet op het dierenwelzijn, acht deze methode geoorloofd om te kunnen voldoen aan de termijn van 48 uur.

Bron:
Brief aan de Tweede Kamer

Dossiers
Klassieke vogelpest