Korps: Friesland, plaats: Fryslân 19-03-2003
Politieberichten van 18/3 (13.00 uur) t/m 19/3 (07.00 uur)

Burgum: geen rijbewijs
Dinsdag omstreeks 13.45 uur werd op de Elingsloane een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Burgum, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tevens bleek dat de auto waarin hij reed, stond gesignaleerd voor de douane. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en de auto is overgedragen aan de douane.

Sneek: diefstal autoband
Dinsdagmorgen reed een 53-jarige inwoner van Sneek met de auto naar het werk. De man vond dat de auto stuiterend reed, terwijl dit de dag daarvoor niet het geval was. Hij had net vier nieuwe banden laten monteren. Hij is daarop naar de garage gegaan en aldaar werd ontdekt dat de rechter voorband was vervangen door een band met andere afmetingen. De nieuwe ongevraagde band, die keurig was vastgezet en ook de wieldop was er weer opgezet, was van mindere kwaliteit. De man kon deze ruilhandel niet op prijs stellen (moest weer een nieuwe band van 80.- kopen) en heeft aangifte van diefstal gedaan.

Marssum: verkeerscontrole
Dinsdag tussen 13.30 en 16.00 uur werd op de Rijksweg A31, wegvak Marssum Leeuwarden, een verkeerscontrole gehouden. Er werd met name op snelheid gecontroleerd. In totaal kregen 13 bestuurders hiervoor een bekeuring. Ter plaatse was 100 kilometer per uur toegestaan. De snelste, een 41-jarige inwoner van Amsterdam, bracht 166 kilometer op de klokken. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Verder kregen twee bestuurders een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel en één voor het rijden terwijl de APK-keuring van zijn auto was verlopen.

Dronrijp: eierzoekende jeugd
Dinsdag omstreeks 14.00 uur werden in een weiland aan de Rijksstraatweg tussen Dronrijp en Franeker drie jongens aangetroffen, die bezig waren kievitseieren te zoeken. De drie jongens 13, 13 en 12 jaar uit Zweins, Dronrijp en Marssum, waren niet in het bezit van een eierzoekkaart of een nazorgpas. Ook hadden zij geen toestemming van de desbetreffende boer. De jongens kregen een bekeuring.

Breezanddijk: snelheid
Dinsdag omstreeks 14.50 uur werd op de Afsluitdijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Amsterdam, reed met een snelheid van 205 kilometer per uur, terwijl 120 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bolsward: controle
Dinsdag tussen 15.00 en 16.30 uur werden op de Rijksweg 43 bij een verkeerscontrole twee bestuurders bekeurd ter zake het niet handsfree bellen. Verder kregen twee bestuurders een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel en twee een bekeuring daar hun voertuig niet was voorzien van de juiste kentekenplaat. Verder werd een bestuurder bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid.

Sneek: met voet in spaken Dinsdag omstreeks 15.25 uur fietste een 32-jarige inwoonster van Sneek met haar 5-jarige zoontje achterop over het Walstro. Door nog onbekende oorzaak kwam het kind met zijn voet klem te zitten tussen de spaken van het achterwiel. De spaken werden losgeknipt en de jongen werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Daar bleek dat hij niets gebroken had, maar wel een verstuikte linkerenkel had opgelopen.

Harlingen: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.30 uur werd op de Westerzeedijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Makkum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 245 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: inbraak school
Afgelopen nacht werd ingebroken in een school aan Achter de Hoven. Door verbreking van een ruit kwam men binnen. Uit de school werd een computer weggenomen. Een medewerker van de school, een 50-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272