Gemeente Ede

Ambities voor duurzaam bouwen van kantoren en bedrijven

De gemeente Ede streeft op verschillende terreinen naar duurzaamheid. Voor de ambities van duurzaam bouwen (dubo) in de woningbouw hanteert Ede al ruim zeven jaar het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen. Vandaag besloot het college om ook voor de bouw van kantoren en bedrijven landelijke regels te hanteren.

De wijk Kernhem is een voorbeeld van duurzame woningbouw. Ook in de eigen gemeentelijke kantoorgebouwen heeft energiebesparing de aandacht. Voorbeelden van bestaande duurzame bedrijventerreinen zijn Frankeneng / Heestereng en bedrijven in het gebied van de structuurvisie Ede-Veenendaal. De gemeente hanteert nu voor alle bedrijven waarvan de grond door de gemeente wordt uitgegeven, het Nationaal Pakket Duurzaam bouwen Utiliteitsbouw. Dit sluit aan bij de gemeentelijke ambities om duurzame bedrijventerreinen te ontwikkelen.

Het Nationaal Pakket Duurzaam bouwen - Utiliteitsbouw bevat enkele tientallen concrete maatregelen. Uitvoering van deze maatregelen tijdens het bouwproces leidt tot gebouwen die het milieu minder belasten. Een deel van de maatregelen is kostenneutraal. Sommige maatregelen (bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing) leveren zelfs geld op. Andere maatregelen kunnen kostenverhogend werken voor een bedrijf. Maar net als de rijksoverheid en de landelijke werkgeversverenigingen VNO-NCW meent de gemeente dat duurzaam ondernemen een maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven is.

De gemeente wil in samenwerking met bedrijven de mogelijkheden om duurzaamheid te realiseren, bespreken. Veel is mogelijk zonder dat dit voor bedrijven problemen oplevert. Bedrijven hoeven niet bang te zijn voor onevenredige kostenstijging als gevolg van duurdere bouwkosten. Het ambitieniveau is nadrukkelijk een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting.