Gemeente Alkmaar


Begeleidingsgroep buigt zich over visie op Schelphoek

Alkmaar, 19 maart 2003

De begeleidingsgroep Schelphoek is deze maand van start gegaan, met daarin vertegen-woordigers van bijvoorbeeld de Historische Vereniging, wijkraden, bewoners-verenigingen en woonbootbewoners. De Begeleidingsgroep is gevraagd het gemeente-bestuur te adviseren over de ontwikkelingsvisie, die de gemeente Alkmaar samen met een stedenbouwkundig bureau opstelt. De begeleidingsgroep heeft de heer P. Verburg benoemd tot onafhankelijk voorzitter. Hij was eerder voorzitter van de Begeleidingsgroep Boekelermeer.

Schelphoek
Nadat de visie op de kanaalzone eind vorig jaar door de Gemeenteraad werd vastgelegd in de nota "Oostelijke Kanaalzone: ontwikkeling op hoofdlijnen", kon de planvorming voor de Schelphoek van start gaan. Door het vertrek van de machinefabriek en Eriks ontstaan hier volgend jaar nieuwe kansen. In de visie op de kanaaloevers is onder meer bepaald dat de oevers openbaar moeten zijn, dat de verschillende buurten langs het kanaal met elkaar verbonden moeten zijn door een langzaam-verkeerroute, en dat voorgevels van nieuwe panden op het kanaal moeten worden gericht.

Startnotitie Schelphoek
Andere randvoorwaarden waaraan de nieuwe plannen voor de Schelphoek moeten voldoen, stelde het gemeentebestuur begin vorig jaar vast in de startnotitie Schelphoek: de Schelphoek moet een levendige, waterrijke woonbuurt worden, aangevuld met kleinschalige bedrijfjes. Naast plek voor nieuwe woningen en meer water moet er ruimte worden gevonden voor een passantenhaven met 15 ligplaatsen en een (ondergrondse) parkeergarage voor bewoners en bezoekers van de binnenstad en Schelphoek. Bovendien moet ergens een kleine brandweerpost komen. Ook voor woonschepen ziet het College graag plek ingeruimd. Zo moet tenminste een deel van de woonboten terugkeren die nu aan de Turfmarkt en Baansingel liggen. Ook wil het gemeentebestuur dat de bestaande monumenten, zoals de zoutziederij, in het nieuwe plan goed tot hun recht komen.

Projectontwikkelaars
Projectontwikkelaars die grond en onroerend goed bezitten in het gebied zijn nauw betrokken bij de planvorming. Het aantal woningen dat zij in het plan kunnen realiseren, staat nog niet vast. Dit hangt af van allerlei zaken, zoals de financiële haalbaarheid van verschillende plannen, aard van de bebou-wing, parkeernormen en de andere functies die het gebied moet krijgen. In de kanaalzonevisie staat wel dat hier een stedelijk milieu mag komen met hoge dichtheden. Dit betekent dat hier hoger gebouwd kan worden dan in de binnenstad gebruikelijk is.

Begeleidingsgroep Schelphoek
Net zoals bij de kanaalzonevisie is ook voor het deelgebied Schelphoek een begeleidingsgroep gevormd. De begeleidingsgroep is deze maand van start gegaan. Zij is gevraagd het gemeente-bestuur te adviseren over de ontwikkelingsvisie, die de gemeente Alkmaar samen met stedenbouw-kundig bureau Urhahn opstelt. In de eerste schetsen lijkt het creëren van meer water rondom de Schelphoek een goede oplossing. Op die manier krijgt de bezoeker van de nieuwe woonbuurt het gevoel op een eiland in de stad te zijn, zoals dat in vroeger eeuwen ook was.

In de komende maanden zal de begeleidingsgroep een aantal malen bijeen komen om een advies op te stellen voor het gemeentebestuur. Daarna kan het gemeentebestuur een stedenbouwkundig plan vaststellen. Hierin worden zaken vastgelegd zoals een stratenplan, waterlopen en andere functies van de ruimte. Maar ook toegestane bouwhoogten, de keuze van bestrating en parkeeroplossingen staan erin. Als de Gemeenteraad uiteindelijk een stedenbouwkundig plan heeft vastgesteld, is het aan de projectontwikkelaars om een of meer architecten te selecteren die de gebouwen kunnen ontwerpen die hierbij passen.