Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven 19-03-2003 3e persbericht van woensdag 19 maart 2003

Berichten uit de regio:

Eindhoven: Verkeerscontrole
Op de Lievendaalseweg zijn woensdag negen personen bekeurd. Zij reden deze eenrichtingsweg van de verkeerde kant in.

Eindhoven: Snorfietser gewond
Op de Piuslaan is woensdag rond 16.00 uur een 56-jarige snorfietser uit Eindhoven gewond geraakt. De man haalde een groepje fietsers in en raakte hierbij een 16-jarige fietser uit Heeze waardoor hij viel. Hij liep door de val een gebroken arm op en verwondingen in zijn gezicht. Hij werd overgebracht naar het St. Annaziekenhuis. Uit verder onderzoek bleek dat de man gedronken had. Bij hem werd een bloedproef afgenomen.

Eindhoven: Verdachten van auto-inbraak aangehouden Op de Santvlietmolen zijn woensdag rond 14.25 uur een 27-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Eindhoven aangehouden. De politie zag het duo kort voor hun aanhouding over de Bisschopsmolen rijden en een schroevendraaier uit de auto gooien. Bij nader onderzoek op de Santvlietmolen, werden in hun auto twee autoradios aangetroffen en werd op de Fuutlaan een auto aangetroffen waarin ingebroken was. Beiden worden verdacht van de inbraak in deze auto en zijn voor verder onderzoek de cel ingegaan.

Eindhoven: Fietster gewond
Op het fietspad van de Noord Brabantlaan is woensdag rond 14.20 uur een 24-jarige fietster uit Eindhoven gewond geraakt. De vrouw fietste al bellende over het eerdergenoemde fietspad en sloeg plotseling links af zonder aan te geven dat ze van richting veranderde. Een 16-jarige bromfietser uit Veldhoven die achter de vrouw reed en rechtdoor wilde rijden kon een aanrijding niet voorkomen. De vrouw is met onbekende verwondingen naar het MMC in Eindhoven gebracht.

Helmond: Politie leent fiets en bromfiets voor achtervolging Op de Dijksestraat is woensdag rond 17.15 uur, na een achtervolging, een 22-jarige Helmonder aangehouden. De politie zag de verdachte Helmonder kort voor zijn aanhouding op het Sassenplein rijden met een snorfiets die een zeer hard geluid maakt. Hierop werd de verdachte voor een controle staande gehouden. Uit het onderzoek bleek dat het voertuig niet verzekerd was en de bestuurder kon ook geen bromfietscertificaat tonen. Plotseling gooide de verdachte echter zijn bromfiets neer en zette het op een lopen. De agenten leenden hierop van voorbijgangers een fiets en een bromfiets en zetten de achtervolging in. De agent op de fiets wist de verdachte met behulp van pepperspray uiteindelijk op de Dijksestraat aan te houden. Zijn snorfiets is in beslag genomen en hij is voor verder onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Helmond: Autogordelcontrole
Op de Engelseweg is woensdag tussen 15.30 en 16.30 uur een autogordelcontrole gehouden. Negen personen werden bekeurd omdat ze de gordel niet droegen.

Helmond: Beroving en overvallen opgelost
In de maanden januari en februari van dit jaar heeft het gemeenschappelijk rechercheteam Helmond 12 verdachten van berovingen, overvallen en woninginbraken aangehouden. Het gaat om een 17-jarige Noord-Afrikaan, negen Helmonders variërend in leeftijd van 15 tot 20 jaar en twee inwoonsters van Helmond (36 en 16 jaar). De verdachte leden van deze groep opereerden in wisselende samenstelling en zijn bekenden van elkaar. Ze worden verdacht van:

Drie overvallen op woningen, waarvan twee in Helmond op 7 januari en 11 januari van dit jaar en één in Someren op 2 november 2002. Hierbij werden onder andere geld en telefoons buitgemaakt;

Twee woninginbraken in Helmond aan het van Hoeckplein in april en december 2002;

Diefstal vanuit een school en een verenigingsgebouw in Helmond;

Diefstal van een auto in Helmond in december 2002. De sleutel van deze auto werd eerder bij een tasjesroof buitgemaakt. Enkele dagen later werd met deze sleutel de auto voor de woning van het slachtoffer weggenomen. Het voertuig werd vervolgens gebruikt voor het vervoer van de weggenomen goederen uit de woning aan het Van Hoeckplein in Helmond;

Een tiental tasjesroven, waarbij een slachtoffer op de Torenstraat in Helmond een pols heeft gebroken en een slachtoffer aan het Frans Jozef van Thielpark in Helmond een bovenbeen heeft gebroken. Ook werd een slachtoffer in het ziekenhuis opgenomen vanwege opgelopen hoofd- en rugletsel bij een tasjesroof aan de Jan Steenlaan in Helmond. Andere slachtoffers liepen schaafwonden en schade aan hun kleding op. De slachtoffers van de tasjesroven waren voornamelijk bejaarde vrouwen.

Uit onderzoek is gebleken dat enkele leden van de groep aangehouden verdachten zich bezig hielden met handel in harddrugs, met name cocaïne. Bij de huiszoekingen die plaats hebben gevonden werden wapens en diverse goederen die afkomstig waren van de berovingen aangetroffen. De wapens werden gebruikt bij de overvallen op de woningen in Helmond en in Someren. Elf van de twaalf verdachten zijn in voorlopige hechtenis gesteld in afwachting van hun berechting.

De politie denkt met de aangehouden verdachten de genoemde overvallen en berovingen te hebben opgelost. De gewelddadige beroving van een slachtoffer in een rolstoel op de Engelseweg in Helmond in december 2002 is nog niet opgelost. Getuigenoproepen via de media en het opsporingsprogramma Bureau Brabant hebben nog niet tot de gouden tip geleid in deze zaak. De politie zet het onderzoek naar deze beroving voort.

Deurne: Snelheidscontrole
Op de Langstraat zijn woensdag tussen 9.10 en 11.50 uur 1.502 voertuigen op snelheid gecontroleerd. 92 bestuurders reden harder dan de toegestane snelheid van 80 km/u. De hoogst gemeten snelheid is 137 km/u.

Geldrop-Mierlo: Verkeerscontrole
In Geldrop op de Grote Bos en op de Heggestraat en in Mierlo op de Geldropseweg zijn woensdagavond verkeerscontroles gehouden. Hierbij werden zes bromfietsers bekeurd voor te hard rijden. Ook werden zeven bekeuringen uitgedeeld voor verlichting van (brom)fietsers die niet in orde was en twee bekeuringen voor het niet dragen van een helm op de bromfiets. Tevens heeft de politie in Geldrop, Mierlo en Nuenen toezicht gehouden op de jeugdhangplekken. Er werden hier geen ongeregeldheden aangetroffen.

Someren: Snelheidscontrole
Op de Kanaaldijk Zuid zijn woensdag tussen 13.30 en 15.30 uur 1.039 voertuigen op snelheid gecontroleerd. Hiervan reden 57 bestuurders harder dan de toegestane snelheid van 80 km/u. De hoogst gemeten snelheid is 132 km/u.

Veldhoven: Snelheidscontrole
Op de Sterrenlaan is woensdag tussen 14.25 en 16.00 uur een snelheidscontrole gehouden. In totaal werden 1.298 voertuigen gecontroleerd. Hiervan reden 86 bestuurders harder dan de toegestane snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid is 71 km/u.

Westerhoven: Voetganger gewond
Op de kruising Dommelsedijk Keersopperdreef is woensdag rond 13.50 uur een 64-jarige man uit Valkenswaard gewond geraakt. De man stak met zijn fiets aan de hand plotseling de Dommelsedijk over waar op dat moment een 44-jarige vrachtwagenchauffeur aan kwam rijden. De chauffeur probeerde de man nog te ontwijken maar kon een aanrijding niet voorkomen. Het slachtoffer is met een klaplong en gebroken ribben naar het St. Annaziekenhuis gebracht.