D66

Van der Ham over kippenpest: "Geef minister Veerman de ruimte"

Voedsel, ruimte en groen

Boris van der Ham

19-03-2003 - D66-kamerlid Boris van der Ham vind dat de Tweede Kamer minister Veerman van landbouw niet steeds voor de voeten moet lopen met allerlei minutieuze aanwijzingen over de bestijging van de kippenpest. Volgens Van der Ham is het de verantwoordelijkheid van de minister om de epidemie zo efficient mogelijk te bestrijden: 'Het heeft geen pas om vanuit de kamer de belangen van bepaalde regio's te behartigen. Het algemeen belang telt,' aldus de D66'er.

'Altijd als het over dit soort kwesties gaat, zijn bepaalde parlementariƫrs er als de kippen bij om de minister te vertellen dat in de buurt van hun achterban enkele meters meer of minder geruimd moeten worden. Zolang de minister het vertrouwen geniet van de kamer horen dit soort technische beslissingen echter niet thuis in een politiek debat. Dit is slecht voor het beleid en slecht voor het beeld van de politiek'.

Van der Ham heeft namens D66 wel aan de minister gevraagd om niet langer het gif Neocidol in te zetten bij het ruimen. Volgens Van der Ham is dat echter een kwestie van een heel andere orde. 'Door de kippen te ruimen met Neocidol bezorgen we de kippen een te langzame dood. Het gebruik van dit middel is daarom een morele en politieke keuze, waarover gediscussieerd moet worden'.

D66 heeft gemengde gevoelens bij de uitspraken van Veerman over de hervorming van de pluimveesector. Van der Ham sprak tijdens het overleg met de minister blij te zijn dat Veerman de landbouwsector wil hervormen. Veermans eigen CDA noemt die suggestie ongepast. Van der Ham: 'Veerman gaat ons juist niet ver genoeg. Hij wil pas maatregelen nemen als heel Europa dat doet. D66 gelooft dat de Nederlandse landbouw voordeel heeft bij een voortrekkersrol. In de vernieuwing zit onze kracht'.