International Documentary Filmfestival Amsterdam

Press releases

NIEUWE AWARD VOOR FILM OVER MENSENRECHTEN OP IDFA ÉN INTERNATIONAL

FILM FESTIVAL ROTTERDAM

Op de aankomende edities van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) en het International Film Festival Rotterdam (IFFR) introduceren Amnesty International en Stichting DOEN een nieuwe filmprijs. Het betreft een Award voor een film over mensenrechten. Op beide festivals kiest een internationale jury uit een selectie van tien festivalfilms de winnaar van de AMNESTY INTERNATIONAL - DOEN AWARD. Deze bestaat uit een stipendiumprijs van 5.000 en een bescheiden uitbreng van de film in Nederland. De Awards worden mogelijk gemaakt door Amnesty International en Stichting DOEN. De internationale jurys bestaan uit filmmakers en mensenrechtenactivisten.

Jaarlijks vertonen IDFA en het International Film Festival Rotterdam een groot aantal films die min of meer expliciet gaan over diverse aspecten van de rechten van de mens. Zowel Stichting DOEN als Amnesty International zijn geporteerd van dit aanbod. Met de invoering van de AMNESTY INTERNATIONAL DOEN AWARDS beogen zij deze films extra in de spotlight te zetten, ze een groter publieksbereik te geven en geëngageerde filmmakers te stimuleren. Zowel op IDFA als IFFR vinden naar aanleiding van deze Awards forumdiscussies plaats met filmmakers, juryleden, journalisten, mensenrechtenactivisten en publiek.

Amnesty International is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor naleving van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Sinds 1995 organiseert de Nederlandse afdeling het Amnesty International Filmfestival. De 5e editie van dit filmevenement over mensenrechten presenteert van 20 t/m 23 maart 2003 in Amsterdam alle films uit de Amnesty International - DOEN selecties van IDFA en het IFFR, aangevuld met een aantal andere belangwekkende films over mensenrechten. Met ingang van 2003 vindt dit festival jaarlijks plaats, in maart. Voorheen werd het festival tweejaarlijks georganiseerd.
Stichting DOEN zet zich in voor een leefbare wereld. Dat doet het fonds door met gelden van de Nationale Postcode Loterij en de SponsorBingo Loterij projecten op het gebied van onder meer mensenrechten en cultuur te ondersteunen.

Vanessa Redgrave in jury op IDFA Het 15e IDFA vindt plaats van 21 november tot en met 1 december 2002. IDFA is een van de meest toonaangevende documentaire festivals ter wereld. Vorig jaar bezochten zon 90.000 bezoekers een festivalfilm. In de jury die op IDFA 2002 de Amnesty International DOEN Award toekent nemen onder meer actrice Vanessa Redgrave, Andrej Plachov, filmcriticus en programmeur van het filmfestival van Sotsji (Rusland) en Diane Weyermann, directeur van het Sundance Institute Documentary Film Program zitting.
Op zaterdag 23 november om 13.30 uur organiseren IDFA en Amnesty International naar aanleiding van onder meer de vertoning van de documentaires In the line of fire van Patricia Naylor en The Reporting from the Rabbit Hutch van Victor Dashuk een lunchdebat over vrijheid van nieuwsgaring en filmmaken.

Het 32e International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 22 januari tot en met 2 februari 2003. Het filmfestival is het grootste entreeheffende evenement van Nederland. IFFR vertoont nieuwe films van bekende en (nog) onbekende, onafhankelijke filmmakers uit de hele wereld. Het programma omvat meer dan 200 speelfilms en 250 korte films (waaronder vele wereld- en internationale premières), videos, tentoonstellingen, talkshows en debatten. Via initiatieven als het Hubert Bals Fonds en de CineMart draagt het festival bij aan de totstandkoming van filmprojecten uit met name zuidelijke- en ontwikkelingslanden. De vorige editie van het IFFR kende 350.000 bezoeken.

Meer informatie over de Amnesty International - DOEN Awards en het Amnesty International Filmfestival is te vinden op www.amnesty.nl/filmfestival.

= = = = = = = = = = = = = =

Noot aan de redactie -