Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 12/03/2003


---

Twee kranten, twee wegen naar een nieuwe identiteit

Wat doe je als krant als je je ideologische houvast langzaam maar zeker kwijtraakt? Als een ideologisch ongebonden lezerspubliek en een professionele ethiek je dwingen om je als krant anders te profileren? Dat is het geval bij de "linkse" Volkskrant en de "christelijke" Trouw. Sierk Ybema van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU onderzocht hoe de identiteitsverandering bij deze twee kranten in zijn werk ging en in hoeverre redactieleden zich verbonden voelen met hun krant. De organisatieantropoloog promoveert donderdag 20 maart op het proefschrift De koers van de krant. Vertogen over identiteit bij Trouw en de Volkskrant.

Ybema volgde het proces van identiteitsveranderingen bij de kranten en leerde de relatie zien tussen nostalgie en de door hem bedachte term postalgie. Organisaties worden doorgaans bevolkt door plannenmakende leidinggevenden. Vanuit een zekere onvrede met de huidige gang van zaken en een verlangen naar een betere toekomst streven zij naar verandering. Dat is wat Ybema postalgie noemt. Het is de tegenhanger van nostalgie, heimwee naar het verleden, waarmee medewerkers vaak reageren op deze plannenmakerij. Zij vatten veranderingen vaak op als kritiek op hun werkwijze, en reageren daarop door het verleden enigszins te verheerlijken.

Postalgische plannenmakerij en nostalgisch verzet waren vooral kenmerkend voor de Volkskrant, waar de hoofdredactie een verandering van de koers van de krant voorstond. "Hoofdredacteur Pieter Broertjes zette zijn veranderbeleid kracht bij door zich af te zetten tegen de bijtend-betweterige Volkskrant van de jaren tachtig. Het moest anders, minder vooringenomen, minder zuur, minder voorspelbaar", zegt Ybema. "Het alternatief dat hij hier tegenoverstelde was echter te populistisch en te weinig kritisch voor veel redactieleden die aangaven dat de oude Volkskrant zo slecht nog niet was.

Bij Trouw ligt het net andersom. Het ideologische karakter van Trouw is, net als bij de Volkskrant, een kracht en een zwakte tegelijk: de krant kan zich onderscheiden met een bijzondere signatuur, maar die signatuur kan de krant ook een negatief imago bij een deel van het lezerspubliek bezorgen. Voortzetting van deze traditie (in vernieuwde vorm) is hier het beleid, verandering van de koers het alternatief: Trouw kiest voor een geleidelijke vernieuwing van de signatuur en blijft haar traditie tot op zekere hoogte trouw. Door de verbreding en vernieuwing van de traditie zou de krant zich, volgens de hoofdredactie, positief kunnen profileren, terwijl binnen de redactie ook de vrees leeft dat de krant hiermee het brave, christelijke imago herbevestigt.

Ybema onderzocht ook of redactieleden zich verbonden voelen met hun krant. Het blijkt dat zij ambivalent staan tegenover de kwaliteiten van hun krant: "Redactieleden van Trouw en de Volkskrant bezien hun krant met een mengeling van trots, twijfel en kritiek, zegt de onderzoeker. "De Trouw-redacteur is ietwat onzeker en licht verongelijkt over de miskenning van de kwaliteiten van de krant, omdat de buitenwacht Trouw vaak nog blijft zien als een kleine, christelijke krant. De Volkskrant-redacteur heeft vaak enigszins humeurige zelfkritiek, een redactionele gewoonte die bewijst hoe hoog de lat ligt."

Journalisten zijn niet gewend dat iemand ze zo op de huid zit, ze kennen alleen de omgekeerde situatie, dat zij alles van anderen willen weten. Hoe ging dat? "In het begin waren ze wat gesloten", zegt Ybema. "Sommigen waren wat huiverig voor publiciteit. Dachten dat ik de vuile was op de voorpagina van de concurrent zou ophangen. Zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten, zal ik maar zeggen. Tegelijk was er grote belangstelling voor het onderzoek en kreeg ik ook alle medewerking. Ze weten wat het is om van anderen afhankelijk te zijn voor informatie. Uiteindelijk heb ik dan ook het gebakkelei achter de gouden muur van het journalistenbolwerk mogen optekenen en dat levert een aardig beeld op van beide kranten."