Vereniging Milieudefensie

persaankondiging

Stadsgesprek over luchtvervuiling langs de A16

Amsterdam/Rotterdam, 18 maart 2003 --- Milieudefensie en de Zuid- Hollandse Milieufederatie organiseren op donderdag 20 maart een stadsgesprek over de gevolgen van luchtvervuiling rond de A16 door Dordrecht en Zwijndrecht voor omwonenden van deze snelwegen. Het debat wordt gehouden in wijkcentrum Wielwijk in Dordrecht.

Sjaak Slanina (hoogleraar luchtverontreiniging Wageningen, Peking en San Salvador) houdt tijdens het stadsgesprek een inleiding over de relatie tussen uitlaatgassen en de gezondheid van omwonenden van drukke wegen. Na de pauze geven een PvdA-Tweede Kamerlid (Jeroen Dijsselbloem) en de wethouders milieu van Dordrecht (Govert Veldhuijzen) en Zwijndrecht (Arie Dost) elkaar huiswerk op om tot een spoedige oplossing van de luchtvervuilingsproblemen te komen. Het publiek kan volop vragen stellen en suggesties geven.

De A16 behoort samen met de A10-west te Amsterdam en de A13-Overschie tot de meest vervuilende snelwegen in Nederland, gezien de luchtvervuiling die omwonenden te verduren krijgen door het voorbijrazende autoverkeer. Volgens berekeningen van TNO worden verschillende normen voor luchtkwaliteit van de Europese Unie rond Dordrecht en Zwijndrecht overschreden. Tijdens het stadsgesprek passeren alle mogelijke maatregelen om de situatie te verbeteren de revue. Nut en noodzaak van het invoeren van een maximumsnelheid van 80 km/uur op deze stadssnelwegen krijgt hierbij veel aandacht.

A13 Overschie
Milieudefensie en de Zuid-Hollandse Milieufederatie zijn warm voorstander van een snelheidsverlaging op de A16, zoals nu ook al op de A13-Overschie geldt. Eerste berekeningen bij de A13-Overschie laten zien dat door lagere snelheden de luchtvervuiling van het verkeer met 10 tot 20% daalt. Andere voordelen zijn: minder ongelukken, minder geluidsoverlast en minder energieverbruik. Milieudefensie reist binnenkort samen met lokale bestuurders af naar Den Haag om het issue over lagere snelheden op wegen die dwars door steden lopen, hoger op de Haagse politieke agenda te krijgen.

Volgens de milieuorganisaties is met het verlagen van de maximumsnelheid op de A16 het probleem voor inwoners nog niet opgelost. Volgens rapporten van de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht zelf worden op meerdere plaatsen de huidige EU-normen voor luchtkwaliteit overschreden. Met name de uitstoot van fijn stof door (diesel)verkeer, binnenvaart en industrie baart de organisaties zorgen, omdat in veel onderzoeken juist fijn stof verantwoordelijk wordt gehouden voor een groot deel van de gezondheidsproblemen van mensen (luchtweg- en hartklachten en vroegtijdige sterftes). De Zuid- Hollandse Milieufederatie presenteert op het stadsgesprek een lijst met maatregelen die overheden kunnen treffen om de uitstoot van fijn stof zoveel mogelijk te beperken.

Wat: Stadsgesprek over luchtvervuiling door verkeer op de A16 Wanneer: Donderdag 20 maart 2003 van 20.00 uur tot 22.15 uur Waar: Wijkcentrum Wielwijk, Admiraalsplein 75, Dordrecht Toegang: gratis



Vereniging Milieudefensie