Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 066
Datum: 18 maart 2003

Wadlooporganisaties en waddenprovincies sluiten nieuw CONVENANT

De zeven wadlooporganisaties in Nederland en de drie Noordelijke waddenprovincies ondertekenen samen een nieuw Convenant Wadlopen. In dit convenant dat vijf jaar geldt, worden afspraken gemaakt over het aantal wadlooptochten en het aantal deelnemers daaraan. Veiligheid van de wadloper en bescherming van het unieke gebied staan hierbij voorop.

De drie waddenprovincies en de wadlooporganisaties constateerden in 1995, dat een verdere groei van het wadlopen niet wenselijk zou zijn. In het nieuwe convenant zij daarom afspraken gemaakt over het beperken van het aantal tochten en het aantal deelnemers daaraan. Belangrijk daarbij is dat de bestaande mogelijkheden aan tochten, variërend van individuele tochten tot groepsgewijs lopen én de keuze uit verschillende routes over het wad, gehandhaafd blijft.

Historie
Wadlopen is al jaren geen vrijblijvende zaak meer. Wie het wad betreedt is gebonden aan veiligheidsregels en aan regels om dit unieke gebied te beschermen. De wadloopsport is erg populair; elk jaar bewandelen tienduizenden mensen de platen en banken van het wad. Om dreigende massaliteit van het wadlopen tegen te gaan, zijn de wadlooporganisaties al in 1972 begonnen onderling afspraken te maken over de verdeling en de beperking van de door hun te begeleiden aantallen deelnemers. De provincies Groningen en Fryslân stelden in 1983 eveneens regels op. Vanaf het moment dat de provincie Noord-Holland zich hier bij aansloot waren de regels voor het gehele Waddengebied geldig en gelijkluidend. In 2002 zijn al deze afspraken geëvalueerd. Alle partijen hechtten er aan de afspraken in een nieuw convenant voort te zetten. De afspraken over de verdeling van de tochten en de door de verschillende wadlooporganisaties te begeleiden deelnemers zijn verder ontwikkeld. Verder is overeengekomen de afspraken nu voor vijf jaar te laten gelden.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, Jolanda Ubels, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl

Noot voor de pers
De ondertekening van het convenant vindt plaats op donderdag 20 maart a.s. Locatie: Provinciehuis Leeuwarden, Tweebaksmarkt 52, koffiekamer. Tijd: 15.00 uur

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Gedeputeerde Bijman ondertekent het convenant als voorzitter van de stuurgroep Waddenprovincies. Naast hem zijn vertegenwoordigers van de wadlooporganisaties aanwezig.


---- --