Korps: Friesland, plaats: Fryslân 20-03-2003
Politieberichten van 19/3 (13.00 uur) t/m 20/3 (07.00 uur)

Oppenhuizen: 45-km voertuig
Dinsdag omstreeks 09.45 uur kwam er een melding binnen dat op de Rijksweg A7 tussen Sneek en Joure een 45-km autootje zou rijden. Onder Oppenhuizen werd de "auto" inderdaad aangetroffen. De bestuurder, een 88-jarige inwoner van Sneek, was reeds door een passerende automobilist, een 20-jarige inwoner van Drachten, aan de kant gezet. De bestuurder van de 45-km auto begeleidt naar de afslag en hem via de "normale" weg weer laten terugrijden. De man was de weg kwijt en had niet bemerkt dat hij op een Rijksweg reed.

Leeuwarden: bedreiging
Woensdag omstreeks 13.50 uur werd een 58-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op het Oldehoofsterkerkhof. De verdachte had kort daarvoor een 53-jarige medewerkster van de sociale dienst van de gemeente bedreigd met de dood. De verdachte wilde iemand spreken, doch toen daar een afspraak voor moest worden gemaakt, werd de man kwaad en bedreigde de medewerkster. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd de verdachte weer in vrijheid gesteld en heengezonden.

Kimswerd: inbraak woning
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een woning aan de Sjoerd van Stratenstraat. Men kwam vermoedelijk binnen door het raam van de badkamer, dat een klein stukje open stond. Uit de woonkamer werd een portemonnee met daarin een paar honderd euro weggenomen. De 43-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Vrouwenparochie: val door dak
Woensdag omstreeks 13.30 uur was een 32-jarige inwoner van Marrum bezig bij een in aanbouwzijnde woning aan de Vrouwbuurtstermolen. De man was bezig met het leggen van vloerplaten op de eerste verdieping. Toen hij op een vloerplaat stapte, kantelde deze en daarop viel de man van de eerste verdieping naar beneden. Hij kwam met zijn rug op het beton terecht. Het slachtoffer werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid. Door het bouwbedrijf is de arbeidsinspectie van het ongeval in kennis gesteld.

Engwierum: keukenbrand
Woensdag omstreeks 13.55 uur brak een brand uit in de keuken van een woning aan de Dodingawei. Door oververhitting van de afvoerpijp van de geiser was het dakbeschot rond de afvoerpijp in brand gevlogen. Door snel ingrijpen van de brandweer kon een uitslaande brand worden voorkomen. Hoe groot het schadebedrag is, is nog niet bekend. In verband met de brand werd het verkeer op de Dodingawei tijdelijk omgeleid.

Leeuwarden: fietsongeval
Woensdag omstreeks 15.30 uur fietste een 12-jarige jongen uit Leeuwarden over de Harlingerstraatweg. Waarschijnlijk is de kabel van zijn voorrem gebroken en vervolgens tussen de spaken terechtgekomen. De jongen sloeg over de kop. Hij liep verwondingen op aan zijn hoofd en werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Fryslân: controle milieutransport
Woensdag tussen 08.30 en 15.00 uur werd een mobiele controle gehouden in de gehele provincie op milieutransporten. Medewerking aan deze controle werd verleend door de douane en de provincie Fryslân. In totaal werden 16 transporten gecontroleerd, waarvan 5 betrekking hadden op afval, 4 koeltransporten, 1 vervuilde grond en 6 overige. In totaal werden 4 bekeuringen en 1 waarschuwing uitgedeeld, te weten: 2 voor een verlopen keuring van de koelinstallatie, 1 ter zake overbelading, 1 voor het niet hebben van de juiste documenten en 1 waarschuwing voor het niet ondertekenen van een begeleidingsdocument.

Heerenveen: actie Jiskefet
Woensdag tussen 08.00 en 15.00 uur werd in de gemeente Heerenveen in het kader van de actie "Jiskefet" een controle gehouden. In samenwerking met de gemeente werden de containers van 10 bedrijven gecontroleerd op het aanbieden van hun bedrijfsafval. 4 bedrijven hadden de zaken goed voor elkaar. 3 bedrijven kregen een waarschuwing. In hun afval werden licht verontreinigde goederen aangetroffen. Tegen 3 bedrijven werd proces-verbaal opgemaakt. In hun afval werd motorolie, volle verpakkingen met kit, poetsdoeken met olie, smeervet en spuitbussen aangetroffen.

Leeuwarden: niet voldoen aan vordering
Woensdag omstreeks 19.30 uur werd bij "De Terp" aan de Goudenregenstraat een 59-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte was dronken en werd niet toegelaten tot "De Terp" Hij was het hier niet mee eens en bleef vervelend doen. Ook nadat tweemaal was gevorderd weg te gaan, bleef de man zitten en weigerde te vetrekken. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en toen hij weer nagenoeg nuchter was, werd hij in vrijheid gesteld en heengezonden.

Goenga: olie op het wegdek
Woensdag omstreeks 17.35 uur kwam er een melding binnen dat op de Aldfeartsdyk een aanrijding zou hebben plaatsgevonden. Ter plaatse bleek dat de bestuurder van een personenauto, een 19-jarige inwoner van Sneek, in een bocht naar links door het gladde wegdek in een slip terecht was gekomen. Hij kwam vervolgens in de bermsloot tot stilstand. De bestuurder liep geen verwondingen op. Ter plaatse bleek dat het wegdek ( Goinga Gauw) was besmeurd met hydro-olie en daardoor glad was geworden. Hoe de olie op het wegdek terecht was gekomen en waar deze vandaan kwam, is nog niet duidelijk. De weg werd afgezet voor het verkeer en de gemeente zou zorgdragen dat het wegdek werd schoongemaakt, waarna de weg weer kon worden opengesteld.

Jorwert: onder invloed
Woensdag omstreeks 23.10 uur werd op de Lucht en Veldsterdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Hilaard, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 360 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Leeuwarden: openbare dronkenschap
Donderdag omstreeks 00.05 uur werd Achter de Hoven een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man was dronken en ontzettend vervelend. Hij wilde zich niet verwijderen, ook niet toen dit van hem werd gevorderd. De man werd hierop aangehouden. Tijdens zijn aanhouding verzette de verdachte zich en beledigde hij de agenten. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Easterlittens: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.05 uur werd op It Plein een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Easterlittens, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 450 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Heerenveen: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.05 uur werd op de Wederik een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder320 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Kollumerzwaag: inbraak benzinepomp
Donderdag omstreeks 03.30 uur kwam er een melding binnen dat in de shop bij een benzinepomp aan de Koarteloane werd ingebroken. Ter plaatse bleek dat men met een tegel een ruit van de shop had vernield. Uit de shop werd rookwaar gestolen. De waarde van het onvreemde is nog niet bekend. Een onderzoek in de directe omgeving leverde geen resultaat op. De eigenaar van het benzinestation, een 37-jarige inwoner van Kollumerzwaag, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272