Landelijke Huisartsen Vereniging

Onpartijdige voorlichting voor startende en stoppende praktijkhouders

LHV-jurist Theo van Ardenne verzorgt op 20 maart en 10 april voorlichtingsbijeenkomsten voor respectievelijk startende en stoppende praktijkhouders. Beide bijeenkomsten duren van 15.00 tot 17.00 uur en vinden plaats in 'Domus Medica' in Utrecht. Voor aanmelding of nadere informatie: Christa Reemst, telefoon 030-2823733 of email c.reemst@lhv.nl.

Starten
U bent voornemens uw eigen huisartspraktijk te starten. Het merendeel van de aanstaande praktijkhouders geeft de voorkeur aan een HOED-constructie, maar nieuwe solisten en duo-praktijken zijn nog steeds een niet te verwaarlozen groep.
Naast huisarts, bent u ook ondernemer. Voor het eerste bent u opgeleid, maar voor het tweede niet. Er blijkt behoefte te bestaan aan onpartijdige voorlichting over de voor- en nadelen van de verschillende aspecten van het ondernemerschap. De eerste vraag is uiteraard in welke rechtsvorm de praktijk moet worden uitgeoefend; een maatschap, stichting, praktijkvennootschap. Welke risico's zijn aan de diverse rechtsvormen verbonden? Op welke manier kunnen de risico's worden afgedekt? Hoe moet personeel worden aangenomen en eventueel ontslagen? Wat zijn de fiscale verplichtingen? Welke problemen kunnen zich voordoen bij huisvesting? Stuk voor stuk aandachtspunten tijdens de bijeenkomst van 20 maart.

Stoppen
Of u bent voornemens met uw huisartspraktijk te stoppen. De ervaring leert dat er niet altijd een opvolger wordt gevonden. Wanneer er al een opvolger is, dan blijkt deze opvolger niet altijd bereid te zijn uw praktijk met alle lusten en lasten over te nemen. Er komen talloze vragen op u af. Wat te doen met uw patiÎnten waarmee u op basis van de WGBO een contractuele relatie heeft? Uw werknemer zal niet uit zichzelf afstand doen van het salaris op het moment dat u de praktijk sluit. Het beÎindigen van de huurovereenkomst respectievelijk de diverse verzekeringsovereenkomsten is een ander aspect waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Dit alles komt aan de orde op 10 april.