Ingezonden persbericht


Verbeterde dateringsmethode toont verband aan tussen zonneactiviteit en klimaat donderdag 20 maart 12.00 uur
Promotie Biologie
Menselijke activiteit lijkt tegenwoordig het klimaat te beïnvloeden. In het verleden vonden vele klimaatveranderingen plaats zonder invloed van de mens. Om de huidige klimaatverandering te kunnen begrijpen is kennis van natuurlijke oorzaken van belang. Maarten Blauw vond nieuwe aanwijzingen dat klimaatveranderingen samenhangen met veranderingen in zonneactiviteit. Blauw gebruikte fossiele hoogveenafzettingen om natte en droge periodes tijdens het Holoceen in de hoogvenen te reconstrueren. Hij verbeterde de 14C wiggle-match dating methode van organische fossielen in veenlagen, om de samenhang tussen zonneactiviteit en klimaatverandering te onderzoeken. Nauwkeurige tijdschalen die hij met deze methode verkreeg, laten zien dat tijdens het Holoceen en de Kleine IJstijd natte periodes in hoogveenkernen vaak samenvielen met perioden van verlaagde zonneactiviteit.

M.A. Blaauw: An investigation of Holocene sun-climate relationships using numerical 14C wiggle-match dating of peat deposits. Promotor is prof. dr. H. Hooghiemstra.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.