Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Internationale workshop OESO-richtlijnen

Amsterdam, 17 maart 2003 ---- Van 20 t/m 22 maart zijn vertegenwoordigers van milieu- en mensenrechtenorganisaties en vakbonden uit de hele wereld in Nederland voor een driedaagse workshop over de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Centraal staat de vraag of de niet-bindende OESO-richtlijnen te gebruiken zijn om bedrijven ter verantwoording te roepen over hun wijze van ondernemen en zo ja, op welke manier. De workshop is georganiseerd door Milieudefensie en IRENE (International Restructuring Education Network Europe).

Tijdens de workshop zullen diverse cases worden gepresenteerd waarbij op grond van de richtlijnen klachten zijn ingediend bij de betreffende Nationale Contactpunten. Het gaat onder meer om milieuvervuiling en schending mensenrechten door mijnbouwbedrijf Mopani in Zambia, kinderarbeid bij Adidas-voetbalproductie in Pakistan, milieuvervuiling bij de zalmproductie door Nutreco in Chili en arbeidsomstandigheden bij de kledingproductie door Adidas en Nike in Indonesië.

De bijeenkomsten zijn besloten. Journalisten of redacties die belangstelling hebben voor een interview met een of meerdere deelnemers, worden daarom verzocht contact op te nemen met Milieudefensie Persvoorlichting, zodat voor hen een afspraak gemaakt kan worden.

Eerder bracht Milieudefensie een toolkit uit voor het gebruik van de OESO-richtlijnen. Deze toolkit is verkrijgbaar in het Engels, Spaans en Frans.