UNIVERSITEIT TWENTE

Stedelijke onveiligheid in Europa

Europese conferentie IPIT 20 en 21 maart

Van zero-tolerance tot preventie. Stedelijke onveiligheid in Europa

In veel grote steden in Europa is onveiligheid één van de belangrijkste problemen geworden. Er zijn wijken waar de problemen zich ophopen, vaak ondanks pogingen van overheidsinstanties om ze te voorkomen. Dat leidt tot gevoelens van angst. Over onveiligheid in stedelijke gebieden, de problemen en mogelijke oplossingsrichtingen (van zero-tolerance tot bemiddeling en van preventie tot gerichte experimenten) organiseert het Instituut voor Maatschappelijke Veiligheidsvraagstukken (IPIT) van de Universiteit Twente op 20 en 21 maart een Europese conferentie. De conferentie (die geopend wordt door staatssecretaris R.H. Hessing van Binnenlandse Zaken) is bedoeld voor onder meer wetenschappers, politici, praktijkwerkers, bestuurders, politieambtenaren, beleidsmedewerkers en veiligheidsadviseurs.

Sociale veiligheid geldt als een groot probleem in stedelijke gebieden. Geweld, bedreiging, beroving en andere criminaliteit hebben een negatieve uitwerking op de kwaliteit van leven. Momenteel scoren deze onderwerpen hoog in het publieke debat. Een deel van de bevolking voelt zich niet meer op zijn gemak in een omgeving waar het lange tijd veilig wonen was. In sommige gebieden wagen mensen zich 's avonds niet meer op straat, mijden ze bepaalde wijken of gaan ze maar liever verhuizen.

Legitimiteit
De problemen van (gevoelens van) onveiligheid zijn complex. Zo bestaat er nauwelijks een relatie tussen 'objectieve' en 'subjectieve' factoren. Gevoelens van onveiligheid komen namelijk ook voor in buurten die in objectieve zin doorgaan voor 'rustig'. Waar komen die gevoelens dan vandaan? Een daling van de criminaliteit gaat niet gepaard met minder vrees en ongenoegen bij de bevolking. Dat betekent dat het geen zoden aan de dijk zet om simpelweg meer politie op straat te brengen en meer cellen te bouwen.
Burgers verlangen van overheidsinstanties dat ze deze problemen aanpakken en oplossen. Politici, politie, justitie, jeugdhulpverleners en burgerlijke autoriteiten zeggen hun uiterste best te doen om verdere problemen te voorkomen. Niettemin, zo lijkt het, schatten burgers de ontwikkelingen alleen maar negatiever in; ze zijn kritischer geworden en de legitimiteit van het openbaar bestuur lijkt af te afbrokkelen. Europese samenlevingen staan dan ook voor een immens probleem

Het gaat om een wetenschappelijke conferentie met een groot praktisch belang. De eerste dag staat in het teken van een nadere analyse van de problemen, de tweede is gewijd aan verschillende oplossingsrichtingen. De bijdragen zijn van onderzoekers uit tal van Europese landen: Engeland, Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Finland, Slovenië en ook Nederland (onder wie R. Boomkens en J.W. Duyvendak). De voertaal is Engels.

Informatie voor de pers;

Voor een overzicht van lezingen en workshops zie http://www.ipit.nl/ipit/ onder: Onderzoek, Conferenties Datum: donderdag 20 en vrijdag 21 maart 2003
Tijd: 10.00-17.15 u. (do. en vr.)
Plaats: Campus Universiteit Twente
Informatie:

- prof. dr. C.D. van der Vijver (IPIT) 053-489 3917, c.d.vandervijver@bsk.utwente.nl

- drs. B. Meijering (Bureau Communicatie) 053-489 4385, b.meijering@utwente.nl

18 mrt 03 15:06