Artikel Overzicht Auteur Marco van Moort
19-03-2003 12:25
FNV Bondgenoten organiseert actiebijeenkomsten rond CAO kleinmetaal

Donderdag 20 maart organiseert FNV Bondgenoten door het hele land actiebijeenkomsten voor werknemers in de Metaal- en Technische Bedrijfstakken (kleinmetaal). FNV Bondgenoten wil tijdens de bijeenkomsten de werknemers informeren over de stand van zaken van de CAO-onderhandelingen. De laatste onderhandelingsronden daarvoor vinden plaats op maandag 24 en dinsdag 25 maart 2003.
Print
De bijeenkomsten zijn in dat licht ook een signaal naar de werkgevers in de kleinmetaal. FNV Bondgenotenbestuurder Jan Berghuis: "Ook wordt de actiebereidheid gepeild. Je moet het zien als een vooraankondiging aan de werkgevers dat de leden bereid zijn de mouwen op te stropen".

In de vorige onderhandelingsronde presenteerde FNV Bondgenoten een voorstel om het pensioenprobleem in de sector aan te pakken. Door de structurele loonsverhoging op te schuiven naar 2004, blijft de indexatielast beperkt en kan een premiestijging in 2004 worden voorkomen of in ieder geval beperkt. De looneis van 2,5% structureel blijft overeind, maar wordt in het voorstel van FNV Bondgenoten uitbetaald per 1 februari 2004. In juni 2003 zouden de werknemers in de Metaal en Techniek een eenmalige uitkering van EUR 550,- moeten krijgen als compensatie voor het uitblijven van een structurele loonsverhoging.

De werkgevers in de kleinmetaal zijn het uiteraard wel eens met deze oplossing, maar niet met het percentage van de loonsverhoging. Zij bieden slechts eenmalig 1% in oktober en 1,5% structureel vanaf volgend jaar en dan nog eens 1,5% procent in 2005. Een tweejarig contract dus. "Zo gaan we dat niet doen", aldus Berghuis. "Het is weliswaar niet allemaal hosanna in deze sector - we worden meer geconfronteerd met reorganisaties - maar het overgrote deel van de bedrijven is redelijk gezond. De norm is natuurlijk niet het bedrijf waarmee het echt slecht gaat."

De bijeenkomsten worden op de gehouden in:

Rotterdam (20.00 uur), Zalen en Partycentrum Rustburcht, Strevelsweg 760

Assen (20.00 uur), Sport & Evenementencentrum De Smelt, Stadsbroek 17 (zaal open 19:15 uur)

Heerenveen (19.30 uur), Abe Lenstra stadion

Amsterdam (19:00 uur), regiokantoor FNV Bondgenoten, Slotermeerlaan 80 (zaal open 17.00 uur)

Goes (19.30 uur), Hotel Terminus, Stationsplein 1

Sluiskil (19.30 uur), Cultureel Centrum 't Meulengat, St. Elisabethlaan 49

Utrecht (19.00 uur), Majella, Vleutenseweg 494

Schalkhaar (19.00 uur), De Lindeboom, Lindeboomseweg 1

Oosterhout (19.30 uur), AC Restaurant Oosterhout, Beneluxlaan 1

Eindhoven (19.30 uur), Vakbondscentrum, Dr. Cuyperslaan 47

Sittard (19.30 uur), Hotel/Restaurant Auveleberch, Wielewaalstraat 2

Bij de bijeenkomst in Rotterdam zal FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk de werknemers toespreken. CAO-coördinator Anja Jongbloed spreekt op de bijeenkomst in Heereveen. Landelijk onderhandelaar Jan Berghuis spreekt op de bijeenkomst in Amsterdam en tweede onderhandelaar Bernard van Iren spreekt in Schalkhaar.

Overig Nieuws
Sociale veiligheid op spoor prioriteit
FNV Bondgenoten: vertrek Pedder logische stap richting zelfstandig Schrappen banen Ericsson slag voor de regio
FNV Bondgenoten boos op Nma: " Kartelwaakhond schiet doel voo FNV Bondgenoten gaat cao afsluiten bij Verstegen Specerijen FNV Bondgenoten wil tussen-cao Metalektro
Gratis vervoeractie voortgezet tot en met 16 april FNV Bondgenoten stelt Kappa Massief Karton ultimatum Vakbonden wijzen cao-eindbod Resolution af
FNV Bondgenoten: actiedreiging bij Provimi Rotterdam FNV Bondgenoten verrast door sluiting Bensdorp-fabriek in Bussum

Vorige Vorige 1 2 Volgende Volgende
pagina 1 van 2
Zie ook
Nieuws
Klopt je loon?
Arbo en milieu
Word nu lid
Lid? Stap nu over
Meer vakbondsnieuws