Ingezonden persbericht

De Agnietenberg: bijzondere natuur op een oude rivierduin

Ten oosten van de woonwijk Berkum-Brinkhoek ligt de Agnietenberg, een bos van acht hectare. Het bos dankt zijn naam aan de ligging op een oude rivierduin. De Agnietenberg is eigendom van de gemeente Zwolle. Veel Zwollenaren, maar ook mensen uit andere delen van het land, bezoeken de Agnietenberg om te recreëren of te genieten van de natuur.

Het bos is er niet altijd geweest. Het is in 1872 aangelegd op een reliëfrijke rivierduin van de Vecht. Het bos is een zogenaamd droog berken-eikenbos, waar een aantal bijzondere boomsoorten staat, zoals de blauwe bosbes en de bochtige smele. De gewone eikvaren komt er veel voor. Deze soort staat overigens ook in het Erfgenamenbos, echter in een kleinere populatie. In het bos de Agnietenberg komt ook slangelook voor. Dat is een plant die op de Rode Lijst voorkomt. Op deze lijst staan met uitsterven bedreigde en kwetsbare soorten. Het voorkomen van dergelijke soorten geeft aan dat een gebied hoge natuurwaarden heeft. Van de acht hectare bos beheert de gemeente 3,75 hectare als hakhout. Het overige gedeelte van de Agnietenberg bestaat voornamelijk uit opgaand berken-zomereikenbos. In een opgaand bos vindt selectieve kap of helemaal geen kap plaats. Vanwege de diverse milieu-omstandigheden op de Agnietenberg kunnen zich veel planten- en dierensoorten in dit bos vestigen. Zo behoren de schuwe wielewaal en de kleine bonte specht tot de vaste broedvogels.

Gecertificeerd bosbeheer
De gemeente Zwolle vindt een goed bosbeheer van belang om de belangrijke natuurwaarden van de Agnietenberg te behouden en verder te ontwikkelen. De gemeente beheert het bos zo goed, dat het gecertificeerd is binnen de FSC-groepscertificering van Stichting Face. FSC staat voor Forest Stewardship Council, vrij vertaald: de Raad voor Goed Bosbeheer. De FSC is een internationale vereniging zonder winstoogmerk, die wereldwijd het bosbeheer wil verbeteren en daartoe een speciale standaard heeft ontwikkeld. Bosproducten met het FSC-logo voldoen aan hoge eisen voor sociaal en milieuvriendelijk bosheer. Stichting Face (Forests Absorbing Carbondioxide Emission) financiert sinds 1990 de aanplant en het behoud van bos. Zij is ook manager van het FSC-groepscertificaat waarvan de Agnietenberg deel uitmaakt, naast een aantal andere Nederlandse projecten.


---
Als het persbericht niet goed overkomt of als u álle actuele persberichten wilt zien:
http://www.zwolle.nl/cms/cms.nsf/V_LUSCW/73FDA042AE0928F1C12568AF00420EC6

Als het bericht uit het gemeenteblad Wijzer niet goed overkomt of als u alle actuele berichten wilt zien:
http://www.zwolle.nl/cms/cms.nsf/V_LUSCW/05E53E93C32E14B041256A060046715B

Wilt u uw abonnement op e-nieuws van de Gemeente Zwolle opzeggen? Dat kan door een leeg e-mailbericht te sturen aan afmelden@zwolle.nl


---