De Unie


GH Textiel: CAO - salarisparagraaf knelpunt!

20 maart 2003 - Op maandag 17 maart jl. was de 2e ronde van de CAO-onderhandelingen. Onderhandelingen die overigens in een bijzonder constructieve sfeer verlopen. Partijen weten dat er een aantal moeilijke onderhandelingspunten zijn en proberen daar samen uit te komen. Op de meeste punten lijkt een oplossing voorhanden. Probleem is vooralsnog de salarisparagraaf. Een kort verslag.

Een discussie over de werkingssfeer van de CAO (art. 2 lid 5) In de praktijk blijken er nogal wat misverstanden te bestaan over wanneer de CAO op wie van toepassing is? Vooral voor wat betreft de handelsvertegenwoordigers is dit het geval. In het CAO-overleg zijn van beide kanten van de tafel voorstellen gedaan om hier tot verduidelijking te komen. Aan iedere oplossing blijken echter nogal wat 'technische' haken en ogen te zitten. Daarom wordt ook dit onderwerp ondergebracht bij één van de opgerichte werkgroepen.

De werkgroepen
Over de werkgroepen gesproken, na de 1e ronde hebben wij u al aangegeven dat diverse onderwerpen daarin worden ondergebracht. Het betreft hier onderwerpen waar pas na zorgvuldige inventarisatie en bestudering door partijen beslissingen over kunnen worden genomen. Voorbeelden zijn het leesbaarder maken van de CAO, het functie- en loongebouw en de pensioenen. Partijen hebben hier nu goede afspraken over.

De overwerkdiscussie
De werkgeversdelegatie onderkent dat het goed is om een afspraak te maken over vermindering van het maximaal aantal overuren per halfjaar van 100 naar 90 uren. Ook lijkt zij bereid een afspraak te maken, waardoor werknemers - als zij dat willen - hun overuren ook na 2 maanden nog in vrije tijd kunnen gaan opnemen. Wat de werkgeversdelegatie niet ontkent, maar waar moeilijk een goed sluitende afspraak over gemaakt kan worden, is het boven een bepaald maximum aantal overuren van toepassing verklaren van een recht op overwerkvergoeding voor handelsvertegenwoordigers en werknemers boven de ziekenfondsgrens.

Ouderenbeleid
Er wordt nagedacht over een praktische invulling van het ouderenbeleid. In die discussie vervult De Unie een belangrijke rol. De opzet is om de (oudere) werknemer het recht te geven om op basis van een reeks van aandachtspunten en onder deskundige begeleiding (bindende) afspraken te maken met zijn/haar werkgever. Op brancheniveau wordt dat een 'vernieuwende' afspraak.

Overige punten
Onderwerpen waar we verder uit lijken te gaan komen zijn de Wet Vernieuwde Poortwachter, SUWI en pensioenopbouw tijdens (alle vormen van) onbetaald verlof.

En dan de salarisparagraaf
Onderbouwd met alle denkbare argumenten over koopkrachtbehoud hebben de gezamenlijke vakbonden herhaald dat zij de (ook op centraal niveau afgesproken) 2,5% structurele verhoging van de salarisschalen en feitelijk betaalde salarissen als reëel beschouwen. In de onderhandelingen is daarbij de bereidheid getoond om deze verhoging niet per 1 april 2003, maar per 1 juni 2003 te laten plaatsvinden. Van werkgeverszijde is daarop geantwoord dat er weinig aanleiding is om af te wijken van het eerdere bod van 1% per 1 augustus* 2003 en 1% per 1 januari 2004. Hier gaapt een levensgroot gat tussen 'vraag en aanbod'.


*In onze vorige ledenbrief stond per abuis 1 april 2003 als verhogingsdatum. Daarvoor onze excuses!

Op vrijdag 28 maart aanstaande gaan we verder
Volgende week vrijdag vervolgen wij de onderhandelingen. Naar wij hopen moeten we er dan in kunnen slagen om ook op het punt van de salarisparagraaf tot een goede afspraak te komen. In ieder geval zullen wij u daarna weer berichten. Voor de tussentijd is het voor ons bijzonder prettig om uw commentaren op de huidige 'stand van zaken' te vernemen. Dat kan aan ondergetekende per post (postbus 34, 2900 AA Capelle a/d IJssel), per telefax (010-4585377) of per e-mail (groothandel@unie.nl). Wij hopen van velen van u te mogen vernemen.

Met vriendelijke groet,

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

* Intropagina Groothandel

donderdag, 20 maart 2003