Katholieke Universiteit Nijmegen

Enquête Nederlandse burgemeesters
Groter gewicht burgemeester in politieke krachtenveld De KU Nijmegen en de Universiteit Utrecht zijn de hofleveranciers voor burgemeesters. Dit blijkt uit een enquête van KUZIEN (alumniblad KU Nijmegen) onder alle 489 burgemeesters in Nederland. Nadat de rol van burgemeester langere tijd is gemarginaliseerd zien eerste burgers van grotere steden het tij keren. Kwesties als de nasleep van de vuurwerkramp en meer in het algemeen het vraagstuk van openbare orde en veiligheid versterken de rol van burgemeester als regisseur.

De KUZIEN-enquête onder 489 (loco- en waarnemend) burgemeesters leverde 235 reacties op, een respons van 48 procent. Van de respondenten heeft bijna tweederde een universitaire achtergrond, terwijl 27 procent aan een HBO studeerde. Voor één burgemeester was MAVO de hoogst genoten opleiding.

Merendeel juridisch of sociaal-wetenschappelijk opgeleid

De 154 academisch gevormde eerste burgers zijn ongelijk over de universiteiten verdeeld: 25 studeerden aan de KUN, evenveel als aan de Universiteit Utrecht. Ook hoog scoort de relatief kleine Universiteit van Tilburg, als leverancier van 13 burgemeesters. De universiteiten van Groningen (22), Amsterdam (UvA; 20) en Leiden (18) zijn andere belangrijke opleidingsplaatsen.
Ongeveer vier van elke tien aan een universiteit opgeleide burgemeesters heeft een juridische achtergrond, terwijl 16 procent is opgeleid in een economische en managementstudie. Twee van de tien genoten een gammastudie, en een van de tien een letterenopleiding, inclusief geschiedenis. Kijkend naar alle 235 respondenten heeft 30 procent een juridische achtergrond, en is een kwart opgeleid in de sociaal-wetenschappelijke hoek.

Universiteitsklimaat als inspiratiebron voor keuze

De universitair gevormde burgemeesters dichten hun studie of de stad waar ze zijn opgeleid een geringe rol toe in de afweging om voor het burgemeestersambt te kiezen. De in Nijmegen opgeleide burgemeesters noemen hun studie(stad) wél vaak, meestal wijzend op hun studietijd eind jaren 60, begin jaren 70: enkelen onder de 25 in Nijmegen opgeleide burgemeesters wijzen op de ´levendige democratisering´ en de ´gepolitiseerde omstandigheden´, als belangrijke inspiratiebron voor hun keuze voor hun huidige ambt.

Burgemeesters in de voorhoede

KUZIEN sprak met de in Nijmegen opgeleide burgemeesters van de (middel)grote steden, onder wie Ton Rombouts van Den Bosch en de eerste burger van Enschede Jan Mans, die begin jaren 60 in Nijmegen sociologie studeerde. De rellen in de Graafse Wijk bij de een en de nasleep van de vuurwerkramp bij de ander, hebben hun rol in het gemeentebestuur veranderd, zeggen zij. Ton Rombouts zegt: "In het verleden werd de functie klein gehouden, gemarginaliseerd, maar nu staan we in het brandpunt van de belangstelling." Jan Mans wijst erop dat hij dankzij de gewichtige vraagstukken rondom openbare orde en veiligheid in het college van B&W vaker door zijn wethouders naar voren wordt geschoven. "Die redeneren: we hebben hier een zeer problematisch dossier, en daar kunnen we maar het beste zo iemand bijhalen met lange bestuurlijke ervaring." Alle vier de door KUZIEN benaderde ´grote´ burgemeesters noemen hun ´mooiste hondenbaan van Nederland´ een steeds leuker ambt om uit te oefenen.

´Besturen in het Brandpunt van de samenleving´, burgemeesters aan het woord in KUZIEN, Alumniblad van de KU Nijmegen, uitg. maart 2003. 20-3-2003


* Artikel KUZIEN