Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 20-03-2003 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, 06-5140 1952

Ongevaarlijke schorpioen aangetroffen
ALMERE Een medewerker van een automobielbedrijf in Almere trof vrijdag tot zijn grote schrik een schorpioen aan in een opslagruimte. De medewerker belde direct de politie. Een politieagent die gespecialiseerd is in exotische dieren heeft het beestje meegenomen. Het gaat om de niet-agressieve en ongevaarlijke euscorpio, een kleine schorpioensoort die in subtropische gebieden voorkomt van Noord-Afrika, Zuid-Europa en het uiterst zuidelijke puntje van Engeland. De beet van dit ongeveer drie centimeter grote diertje is niet gevaarlijk, maar wel pijnlijk. Het is te vergelijken met een wespensteek. De politie vermoedt dat de schorpioen is meegelift in een auto. In Nederland wordt zo`n vijftien tot twintig keer per jaar melding gedaan van de vondst van deze schorpioenensoort. De politie heeft contact opgenomen met het Serpo-reptielenzoo in Delft. Daar zal ze bij haar soortgenoten geplaatst worden. Tot die tijd verblijft ze bij Stichting Aap.

Getuigenoproep straatroof
ALMERE Op het Beatrixpad is woensdagmiddag om 12.00 uur een 39-jarige fietster uit Almere beroofd van haar portemonnee. Twee jongens op een brommer passeerden haar en stopten, waarna ze haar dwongen af te stappen. Vervolgens namen ze haar onder bedreiging van een mes haar portemonnee af en reden weg. Volgens de vrouw droegen de jongens in het Beatrixpark allebei een zwarte helm, een zwart bomberjack en lichtblauwe spijkerbroek. De politie verzoekt mensen die iets gezien of gehoord hebben of meer weten van deze zaak, contact op te nemen met de recherche in Almere Stad-West, telefoon 0900-8844.

Aanrijding met letsel
ALMERE Op de Grote Vaartweg zijn woensdagmorgen twee personen uit Almere gewond geraakt na een aanrijding met een bestelbus. Een 45-jarige vrouw uit Almere reed met haar 13-jarige dochter in de bestelbus in overspannen toestand weg bij haar huis en reed vanaf de Buitenring de Grote Vaartweg op, waarbij ze auto`s inhaalde terwijl er tegenliggers aankwamen. Daarbij kwam ze eerst in botsing met een 55-jarige plaatsgenoot, waarna ze verder reed en ook frontaal botste op een 50-jarige automobiliste uit Almere. Die raakte daardoor op de andere weghelft, waarna ze in botsing kwam met een 44-jarige plaatsgenoot. De 45-jarige reed slingerend door over de Oostvaardersdijk, waar ze vervolgens van het talud afgleed en in het water belandde. Zij en haar dochter konden op eigen kracht het voertuig verlaten en zijn door de politie overgebracht naar het bureau, waar de moeder is overgedragen aan de RIAGG. De 50-jarige is met nekletsel door de brandweer uit de auto gehaald en door GGD-ambulancepersoneel behandeld. Haar auto was total loss. De 55-jarige man is met beenletsel per GGD-ambulance vervoerd naar het Flevoziekenhuis.

Wietplantage opgerold
DRONTEN In een bedrijfspand aan de Koperweg is woensdagmorgen een wietplantage aangetroffen. Op de zolder van de loods trof de politie een hennepkwekerij aan met circa 1.000 planten. De eigenaar van het bedrijf, een 44-jarige man uit Dronten, is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. In het pand is naast de kwekerij-apparatuur nog een speedboot aangetroffen. Ook die is in beslag genomen. Proces verbaal wordt opgemaakt en de planten en apparatuur zijn vernietigd.

SWIFTERBANT Na tips over de aanwezigheid van een hennepkwekerij is in een woning aan de Koningshof woensdagmiddag een wietplantage aangetroffen. De 41-jarige eigenaar uit Swifterbant weigerde in eerste instantie de politie binnen te laten, waarna alsnog met een machtiging is binnengetreden. Op de eerste etage trof de politie 55 wietplanten aan. De eigenaar is na zijn aanhouding overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De planten zijn vernietigd.

Aanhouding na bedreiging
ZEEWOLDE Een 57-jarige man uit Zeewolde is woensdagmiddag aangehouden na bedreiging van twee toezichthouders van het Waterschap Zuiderzeeland. De toezichthouders voerden een hercontrole uit in verband met lozingen op het oppervlaktewater door een bedrijf aan de Duikersweg. Zij hadden de 57-jarige eigenaar hierover bij de eerste handhavingscontrole een week geleden aangesproken. Hij zou het in orde maken. Bij de hercontrole werden ze echter niet toegelaten op het terrein en werden ze door hem bedreigd. Vervolgens is de 57-jarige door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau. Proces verbaal wordt opgemaakt.

Aanhouding na wederspannigheid
LELYSTAD Op het station is woensdagmiddag een 21-jarige vrouw uit Apeldoorn aangehouden. De vrouw reed in de trein zonder plaatsbewijs. Toen de conducteur haar hier op aansprak, schreeuwde, sloeg en spuugde ze naar hem. Vervolgens is ze overgedragen aan de politie, die haar heeft meegenomen naar het bureau. De Spoorwegpolitie handelt de zaak verder af.

Easy Rider controle
LELYSTAD Tijdens een Easy Rider controle op de Stationsweg zijn woensdagmiddag tussen 16.00 en 17.45 uur twaalf bromfietsen gecontroleerd. Daarbij zijn 15 bekeuringen uitgedeeld voor het overschrijden van het vermogen (9x), rijden zonder helm (2x) of bromfietscertificaat (2x) of het voeren van onjuiste verlichting (1x). Een van de bestuurders reed op een motor, terwijl hij niet in bezit was van een rijbewijs (1x). Zijn motor is in beslag genomen. Bij de controle zijn twee uitlaten in beslag genomen, omdat ze de geluidsnorm overschreden.
Later die dag, tussen 19.00 en 21.00 uur, werd nog een snor- en bromfietscontrole gehouden, onder meer aan de Gordiaandreef. Daarbij werden zeven voertuigen gecontroleerd, goed voor 19 bekeuringen. Drie uitlaten zijn gedemonteerd wegens het overschrijden van de geluidsnorm.

Woningbrand
BIDDINGHUIZEN In de keuken van een woning aan de Zaaiviool is woensdagavond brand uitgebroken. De 44-jarige bewoner was nog thuis, maar werd gewekt door de rookmelder en bleef ongedeerd. Binnen korte tijd bluste de brandweer de brand, die veel rook veroorzaakte. Vermoedelijk was kortsluiting in de vaatwasser de oorzaak van de brand. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Autobrand
ALMERE Aan de Lofotenweg is donderdagochtend een auto uitgebrand. Na een melding van een autobrand trof de politie het voertuig midden op de weg aan. Door de brand is de auto vermoedelijk vanaf de parkeerplaats een eindje de weg op gereden. Daarbij raakte ook een andere auto beschadigd. De brandweer bluste de brand, waarna de auto is afgesleept. De politie vermoedt brandstichting en stelt een onderzoek in.

BT