AutoRai

20-3-2003

Dealers gaan Volkswagen Touareg verkopen

De Volkswagen-dealerorganisatie wordt in de gelegenheid gesteld om de Touareg te verkopen. Tot voor kort was de levering van dit topmodel voorbehouden aan het Koopmanshuis, het centrale verkoop- en servicecentrum te Leusden.

Om echter te kunnen voldoen aan de sterk groeiende vraag, kunnen nu ook geselecteerde dealers de verkoop en after-sales ter hand nemen. Deze dealers moeten voldoen aan specifieke voorwaarden op sales- en after-sales-gebied, teneinde de beoogde kwaliteit naar de klant toe te kunnen waarborgen. Voor deze uitbreiding van het distributienet is besloten, omdat het segment en de verkoopverwachting van de Volkswagen Touareg een grotere groei doormaken dan oorspronkelijk werd verwacht. De elf oorspronkelijke servicedealers voor de Volkswagen Touareg leveren het exclusieve model al sinds 8 maart jongstleden, omdat zij reeds geheel hierop waren ingericht. Hiermee is de landelijke spreiding van de Touareg gegarandeerd.

Aanvankelijk was de verkoopdoelstelling voor de Volkswagen Touareg 350 eenheden op jaarbasis, zegt Kees van den Berg, Manager het Koopmanshuis. De belangstelling voor het model is echter veel groter dan werd beoogd; bovendien is zijn marktsegment verder gegroeid. Vandaar dat wij nu verwachten meer dan het dubbele te verkopen. Om aan deze grotere vraag te kunnen voldoen op een niveau dat recht doet aan de kwaliteitseisen die horen bij dit luxe segment, hebben wij besloten om de verkoop van de Touareg onder voorwaarden vrij te geven aan de dealerorganisatie. Wij zijn hierover momenteel in gesprek met een aantal dealers die kunnen en willen voldoen aan deze hoge sales- en after-sales-normen die we onszelf van aanvang af hebben opgelegd.

Specifieke criteria voor dealers
Het oorspronkelijke concept van de centrale distributie wordt niet geheel verlaten. Het Koopmanshuis zal Touaregs blijven verkopen. En Volkswagen-dealers die de Touareg niet rechtstreeks kunnen of willen verkopen, kunnen dus nog steeds bij het Koopmanshuis terecht, dat ook blijft beschikken over de bijzondere demonstratiemodellen. Overigens blijft het Koopmanshuis een ondersteunend verlengstuk voor iedere dealer, verklaart Van den Berg. De Volkswagen Touareg-dealers moeten voldoen aan een aantal specifieke criteria. Daartoe behoren onder andere de certificering voor after-sales dealer, de certificering voor verkoop- en producttraining, de inzet van een showroom- en/of demonstratie-auto, en de deelname aan het vervangend-vervoerprogramma. Alleen dealers die investeren in de vereiste werkplaatsinrichting en opleidingen, worden in de gelegenheid gesteld het onderhoud en eventuele reparaties aan de Volkswagen Touareg verzorgen.

Op 8 maart jongstleden zijn de elf servicedealers die het oorspronkelijke centrale marketing- en distributieconcept reeds ondersteunden, ook begonnen met de verkoop van de Touareg. Voor hen was dit een gemakkelijke overstap, aangezien zij reeds over de benodigde kennis en onderhoudsvoorzieningen beschikten en aan alle voorwaarden voldeden.