Gemeente Ferwerderadiel

Nieuwe aanbesteding uitvoering collectief WVG-vervoer in Noordwest Fryslân

Het collectief WVG-vervoer is opgezet ter uitvoering van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) voor mensen die niet van het normaal Openbaar Vervoer gebruik kunnen maken. Voor deze doelgroep wordt daarom aangepast vervoer aangeboden.

Het huidige contract van het collectief WVG-vervoer dat de gemeenten Ferwerderadiel en Leeuwarderadeel en de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân (die de belangen behartigt van de gemeenten Franekeradeel, Harlingen, het Bildt, Menaldumadeel en Vlieland) loopt per 1 april af. Er is daarom een nieuwe (Europese) aanbesteding gedaan. Met als resultaat dat de vervoerder Arriva opnieuw de gunning van het collectief WVG-vervoer heeft verkregen. Eind deze maand zullen de contracten tussen de gemeenten Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân en Arriva worden getekend. De duur van het contract loopt tot 1 januari 2007 en heeft een optie tot twee maal een verlenging van een jaar.

De uitvoering van het collectieve WVG-vervoer zal per 1 april anders zijn. Het huidige systeem van een vast aantal kilometers per jaar wordt niet meer gehanteerd. Daarvoor in de plaats komt een systeem waarvan door de gehandicapte onbeperkt gebruik kan maken. Met dien verstande dat de maximale reisafstand, gerekend vanaf het woonadres uit een door de gemeente vastgesteld aantal zones bestaat. Daarbij geldt als uitgangspunt voor de gemeenten Ferwerderadiel en Leeuwarderadeel een gemiddelde reisafstand van 21 kilometer en voor de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân een gemiddelde reisafstand van 15 kilometer.

Hiermee beantwoorden de gemeenten Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân aan de trend die, in maart 2002, is gezet in het Protocol WVG: de landelijk afspraak tussen het Ministerie VWS, de landelijke gehandicapten organisaties en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het doel daarvan is om de uitvoering van de WVG, waaronder dus het collectief vervoer op zo gelijk mogelijke manier te laten uitvoeren.