Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum 20 maart 2003
Nummer persbericht C019

Naar aanleiding van het uitbreken van de oorlog in Irak heeft burgemeester Ter Horst van Nijmegen de volgende verklaring afgegeven. Deze is vanmorgen op de website van de gemeente geplaatst, waar burgers ook kunnen reageren op de oorlog.

Nijmegenaren,

De oorlog in Irak is een feit. Dat is eerst en vooral een tragisch gegeven voor de direct betrokkenen - de mensen in Irak voorop. In Nijmegen wonen enkele honderden burgers die familie in Irak hebben. Zij gaan een onzekere tijd tegemoet. Onze sympathie en solidariteit geldt allen die direct met de oorlog te maken hebben of krijgen, maar onze Irakese stadgenoten in het bijzonder.

De aanloop naar dit gewapend conflict is met veel emoties gepaard gegaan. Dit kunnen we afleiden uit de talrijke en massale vredesdemonstraties van de afgelopen maanden, maar ook uit de diepe internationale verdeeldheid binnen bijvoorbeeld de Verenigde Naties en de Navo. Hieruit blijkt tevens hoe verschillend er over de rechtmatigheid van deze oorlog wordt gedacht. Als burgemeester sta ik voor de eenheid en saamhorigheid in onze stad. Ik respecteer alle opvattingen, mits die uitgedragen worden met respect voor degenen die er anders over denken. Ik tolereer geen uitingen die kwetsend zijn voor anderen.

Wellicht zijn sommigen angstig en bezorgd over de effecten van deze internationale crisis op de verhoudingen tussen allochtone en autochtone gemeenschappen in onze stad. In de Nederlandse samenleving liggen de fundamentele mensenrechten sterk verankerd. Ik heb alle vertrouwen in de spankracht die dat onze samenleving geeft. Dat is ook gebleken tijdens de nasleep van de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001. Ik ben ervan overtuigd dat de noodzaak tot respect voor een ieders opvatting ons door de komende tijd heen zal helpen. Nijmegen blijft een sterke en zelfbewuste multiculturele stad.

Guusje ter Horst
Burgemeester van Nijmegen

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.