Praktijkonderzoek Veehouderij

Kostprijs biologische eieren 2002

PraktijkRapport 4

Auteurs: I. Vermeij, J. Enting, T.G.C.M. Fiks-van Niekerk

Om de doelstelling van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij van 10% biologische landbouw in 2010 te realiseren, moet de biologische legpluimveesector bijna vertienvoudigen. De biologische legsector kan alleen groeien als er voldoende vraag is naar biologische eieren. De meeropbrengst van de eieren moet dan wel de meerkosten voor de productie kunnen vergoeden. Een lagere kostprijs ten opzichte van omliggende landen is hierbij gunstig voor de concurrentiepositie. Het doel van dit onderzoek is het berekenen van een normatieve kostprijs van biologische consumptie-eieren, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen berekende kosten en betaalde kosten. Verder besteden we aandacht aan de risicofactoren waar de sector mee te maken heeft.

Voor de kostprijsberekening is een modelmatige aanpak gekozen met zoveel mogelijk inbreng van praktijkgegevens. De methodiek voor de berekening sluit aan bij de NOP-kostprijsberekening. De modelbedrijven waarvoor de berekening gemaakt is, hebben een omvang van één volwaardige arbeidskracht (VAK). Het ene bedrijf heeft grondhuisvesting met 8.100 leghennen in een stal met drie gedeeltes en het andere bedrijf heeft 12.000 leghennen in een volièrestal, bestaande uit vier gedeeltes. Bij grondhuisvesting bedraagt de kostprijs EUR 1,94 per kg ei (12,3 cent/ei) en bij volièrehuisvesting is dit EUR 1,76 per kg ei (11,2 cent/ei). De voerkosten bepalen het grootste deel van de kostprijs, respectievelijk 45% (grondhuisvesting) en 47% (volièrehuisvesting). De arbeidskosten hebben een aandeel van respectievelijk 18% en 13%, het aandeel van de 17-weekse hen bedraagt 15% en 17% en de huisvestingskosten bepalen 15% en 17% van de kostprijs. Samen vormen deze vier kostenposten bijna 94% van de kostprijs.

Aangezien niet alle berekende kosten ook daadwerkelijk betaalde kosten zijn, is ook de kritieke opbrengstprijs berekend. De kritieke opbrengstprijs bestaat uit de directe kosten + uitgaven van indirecte kosten. Deze prijs is op korte termijn de minimale opbrengst om te kunnen blijven produceren. De kritieke opbrengstprijs bedraagt in de grondhuisvesting EUR 1,58 per kg ei (10 cent/ei) en in de volièrehuisvesting EUR 1,41 per kg ei (9 cent/ei). Met behulp van een gevoeligheidsanalyse kunnen snel effecten van gewijzigde uitgangspunten inzichtelijk gemaakt worden. De voerprijs heeft daarin een groot effect en kan in de praktijk nogal variëren, afhankelijk van het aanbod van grondstoffen en mogelijkheden voor eigen teelt van voer. Het effect van EUR 1,- per 100 kg voer bedraagt al bijna 3 cent per kg ei.

In Duitsland was de kostprijs in 1997/98 volgens een onderzoek van de Universiteit in Kassel circa 12 cent per ei (Hörnig et al., 2002). Voor diezelfde periode werd de kostprijs in Nederland op 10,6 cent per ei berekend (Van Niekerk en Van Horne, 2000). Inmiddels zijn de voerprijs en arbeidskosten in Nederland en in Duitsland fors gestegen. Dit verklaart de hogere kostprijs die in dit onderzoek op basis van recente gegevens is gemaakt.

Voor een pluimveehouder is het interessant om na te gaan of de voerkosten en kosten van de 17-weekse hen omlaag kunnen. Een mogelijkheid is het telen van eigen voer. Beperking van uitval levert ook een belangrijke bijdrage aan kostprijsverlaging. Goed management is van groot belang om de uitval van hennen te beperken. Het is belangrijk dat de vraag naar biologische eieren gelijk oploopt met de productie van deze eieren. Evenwicht in vraag en aanbod is een belangrijke voorwaarde voor een reële opbrengstprijs. Pluimveehouders die willen omschakelen moeten dus de afzet van de eieren geregeld hebben. Vanuit kostenoogpunt en concurrentiepositie lijkt er een goed perspectief voor de biologische legpluimveehouderij in Nederland.

Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel praktijkrapport 4 hier voor de prijs van EUR 17.50.

Pluimvee praktijkrapport 4: Kostprijs biologische eieren 2002 - 2003 - 15 pagina's

Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle praktijkrapporten

---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 20-03-2003 10:51.