Praktijkonderzoek Veehouderij
Kostprijs biologische eieren 2002
PraktijkRapport 4
Auteurs: I. Vermeij, J. Enting, T.G.C.M. Fiks-van Niekerk
Om de doelstelling van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en
Visserij van 10% biologische landbouw in 2010 te realiseren, moet de
biologische legpluimveesector bijna vertienvoudigen. De biologische
legsector kan alleen groeien als er voldoende vraag is naar
biologische eieren. De meeropbrengst van de eieren moet dan wel de
meerkosten voor de productie kunnen vergoeden. Een lagere kostprijs
ten opzichte van omliggende landen is hierbij gunstig voor de
concurrentiepositie. Het doel van dit onderzoek is het berekenen van
een normatieve kostprijs van biologische consumptie-eieren, waarbij
onderscheid gemaakt wordt tussen berekende kosten en betaalde kosten.
Verder besteden we aandacht aan de risicofactoren waar de sector mee
te maken heeft.
Voor de kostprijsberekening is een modelmatige aanpak gekozen met
zoveel mogelijk inbreng van praktijkgegevens. De methodiek voor de
berekening sluit aan bij de NOP-kostprijsberekening. De modelbedrijven
waarvoor de berekening gemaakt is, hebben een omvang van één
volwaardige arbeidskracht (VAK). Het ene bedrijf heeft
grondhuisvesting met 8.100 leghennen in een stal met drie gedeeltes en
het andere bedrijf heeft 12.000 leghennen in een volièrestal,
bestaande uit vier gedeeltes. Bij grondhuisvesting bedraagt de
kostprijs EUR 1,94 per kg ei (12,3 cent/ei) en bij volièrehuisvesting
is dit EUR 1,76 per kg ei (11,2 cent/ei). De voerkosten bepalen het
grootste deel van de kostprijs, respectievelijk 45% (grondhuisvesting)
en 47% (volièrehuisvesting). De arbeidskosten hebben een aandeel van
respectievelijk 18% en 13%, het aandeel van de 17-weekse hen bedraagt
15% en 17% en de huisvestingskosten bepalen 15% en 17% van de
kostprijs. Samen vormen deze vier kostenposten bijna 94% van de
kostprijs.
Aangezien niet alle berekende kosten ook daadwerkelijk betaalde kosten
zijn, is ook de kritieke opbrengstprijs berekend. De kritieke
opbrengstprijs bestaat uit de directe kosten + uitgaven van indirecte
kosten. Deze prijs is op korte termijn de minimale opbrengst om te
kunnen blijven produceren. De kritieke opbrengstprijs bedraagt in de
grondhuisvesting EUR 1,58 per kg ei (10 cent/ei) en in de
volièrehuisvesting EUR 1,41 per kg ei (9 cent/ei). Met behulp van een
gevoeligheidsanalyse kunnen snel effecten van gewijzigde
uitgangspunten inzichtelijk gemaakt worden. De voerprijs heeft daarin
een groot effect en kan in de praktijk nogal variëren, afhankelijk van
het aanbod van grondstoffen en mogelijkheden voor eigen teelt van
voer. Het effect van EUR 1,- per 100 kg voer bedraagt al bijna 3 cent
per kg ei.
In Duitsland was de kostprijs in 1997/98 volgens een onderzoek van de
Universiteit in Kassel circa 12 cent per ei (Hörnig et al., 2002).
Voor diezelfde periode werd de kostprijs in Nederland op 10,6 cent per
ei berekend (Van Niekerk en Van Horne, 2000). Inmiddels zijn de
voerprijs en arbeidskosten in Nederland en in Duitsland fors gestegen.
Dit verklaart de hogere kostprijs die in dit onderzoek op basis van
recente gegevens is gemaakt.
Voor een pluimveehouder is het interessant om na te gaan of de
voerkosten en kosten van de 17-weekse hen omlaag kunnen. Een
mogelijkheid is het telen van eigen voer. Beperking van uitval levert
ook een belangrijke bijdrage aan kostprijsverlaging. Goed management
is van groot belang om de uitval van hennen te beperken. Het is
belangrijk dat de vraag naar biologische eieren gelijk oploopt met de
productie van deze eieren. Evenwicht in vraag en aanbod is een
belangrijke voorwaarde voor een reële opbrengstprijs. Pluimveehouders
die willen omschakelen moeten dus de afzet van de eieren geregeld
hebben. Vanuit kostenoogpunt en concurrentiepositie lijkt er een goed
perspectief voor de biologische legpluimveehouderij in Nederland.
Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel praktijkrapport 4 hier voor de prijs van EUR 17.50.
Pluimvee praktijkrapport 4: Kostprijs biologische eieren 2002 - 2003 -
15 pagina's
Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle
praktijkrapporten
---
© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt:
20-03-2003 10:51.