Provincie Utrecht

Persbericht

Veel nieuwe gezichten in nieuwe Staten

Koninklijke onderscheiding voor tien vertrekkende leden Provinciale Staten

20-3-2003
De vergadering van Provinciale Staten op woensdag 19 maart 2003 is voor het merendeel van de leden van het algemeen bestuur van de Provincie Utrecht de laatste geweest. Bijna tweederde van alle statenleden (38 in getal) keert niet terug in Provinciale Staten in de nieuwe bezetting. Commisssaris van de Koningin Staal bedankte alle vertrekkende leden voor hun inzet en reikte aan tien van hen een Koninklijke onderscheiding uit. Allen kregen de onderscheiding van Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat zij twaalf jaar of langer lid waren van Provinciale Staten (PS), al of niet in combinatie met het lidmaatschap van een gemeenteraad.

De volgende leden hebben een Koninklijke Onderscheiding ontvangen Drs. A. Boone (VVD) uit Amersfoort was 16 jaar lid van PS heeft zich vooral ingezet voor de belangen van het oostelijke gedeelte van de provincie. Hij heeft veel energie besteed aan het provinciale milieubeleidsplan en heeft zich verdienstelijk gemaakt op het gebied van water.
Mevrouw drs. M.S. Brouwer (Groen Links) is 8 jaar lid geweest van PS en zat van 1990 tot 1996 in de gemeenteraad van Amersfoort. Zij was vice-voorzitter van de fractie in de Staten en zette zich in het bijzonder in voor de duurzaamheid en de kwaliteit van de samenleving. Zij voelde zich zeer verbonden met het thema water. Mevrouw C.A. Buursema-Kassel (VVD) uit Nieuwegein was, voordat zij in 1995 PS kwam versterken, gemeenteraadslid en wethouder van de gemeente Nieuwegein. Zij specialiseerde zich op de terreinen van de recreatieschappen en het Utrechts Bureau voor Toerisme en is actief geweest op het gebied van de ouderenzorg.
K.M.J. Dircksens (VVD) uit Baarn was 9 jaar lid van PS. Daarvoor was hij - vanaf 1982 tot 1996 - gemeenteraadslid in Baarn. Hij heeft zich verdiept in de problematiek rond de regionale radio en televisie en het vraagstuk van de provinciale bibliotheekcentrale. Hij was voorzitter van de Statencommissie Water en Milieu. Mevrouw A.A. Ewoldt-Snijders (CDA) maakte in 1991 de overstap van de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede naar de Staten van Utrecht. Voor het CDA was zij woordvoerder op het gebied van de zorg en heeft zich ingezet voor het cultureel erfgoed in de provincie, met name voor kasteel Amerongen.
Mevrouw M. Haak-Griffioen (Christen Unie) uit Soest was sinds 1991 lid van PS. Van 1995 tot 1999 was zij waarnemend voorzitter van de fractie. Zij was een groot voorstander van een representatieve vertegenwoordiging van de bevolking in het openbaar bestuur en voelde zich daarom zeer betrokken bij de rolopvatting van de staten. Mevrouw drs. C.T. Knaap (D66) uit Utrecht was vanaf 1999 lid van PS en daarvoor -vanaf 1990 tot 2000- gemeenteraadslid in Utrecht. Zij had met name op het gebied van zorg en welzijn een deskundige inbreng en was het laatste jaar voorzitter van de Statencommissie Bestuur en Middelen, een rol die zij zeer voortvarend en nauwgezet vervulde. Drs. P. Wagenaar (D66) uit De Bilt werd, na een gemeenteraadslidmaatschap in de Bilt, in 1991 lid van de Staten van Utrecht. Hij viel op door zijn vermogen om onderwerpen politiek relevant te maken. Hij ging pittige discussies in de Staten niet uit de weg en was zich daarbij voortdurend bewust van het feit dat hij geen oppositie voerde om de oppositie.
Mevrouw Th. De Wit (D66) uit Utrecht was drie jaar lid van de Staten en zat daarvoor - sinds 1990 - in de gemeenteraad van Utrecht. De nadruk van haar werk lag vooral op groene onderwerpen. Daarnaast heeft zij zich verdiept in en voerde regelmatig het woord over onder meer de bereikbaarheid van de Randstad en in het bijzonder van de regio Utrecht.
Mevrouw N.C. Wuurman (PvdA) uit Utrecht was sinds 1991 een zeer betrokken en actief statenlid. Dat uitte zich onder andere in haar plichtsgetrouwe aanwezigheid overal waar dat gevraagd werd. Zij was de drijvende kracht achter het realiseren van het fietspad van Rhenen naar Veenendaal en heeft dat in 1995 zelf mogen openen. Ook heeft zij zich hard gemaakt voor de kort geleden langs alle provinciale en rijkswegen geplaatste welkomst- en tot ziens-borden van de Provincie Utrecht.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030 258 2522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl