Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie investeert drie en een halve ton in Utrechtse wandelpaden

20-3-2003
De provincie Utrecht trekt dit jaar 345.000 euro uit om het wandelen in de provincie te bevorderen. Met dit geld worden zestien projecten ondersteund die passen in de plannen om meer mensen in Utrecht aan het wandelen te krijgen.

Gedeputeerde staten hebben deze week het Uitvoeringsprogramma 2003 voor het project Wandelen in Utrecht vastgesteld. Dit is een van de tien projecten op de Agenda 2010 waarmee het provinciebestuur wil investeren in de Utrechtse samenleving. Doel van het project is de totstandkoming van een provinciedekkend wandelpadennetwerk. Zodat er altijd wat te kiezen valt voor wie wil gaan wandelen, lang of kort, in de bossen of in de polder, alleen of met het gezin.

Lopende initiatieven steunen
De provincie heeft er daarbij in de eerste plaats voor gekozen lopende initiatieven te ondersteunen. Gedeputeerde Van Bergen: "Daar zijn er op dit moment genoeg van, het bruist in de Utrechtse wandelwereld. Door op bepaalde punten financiële of personele ondersteuning te bieden kunnen we de aanleg van wandelroutes in de provincie een impuls geven. We willen de samenleving laten zien dat het ons ernst is om meer wandelmogelijkheden te creëren. Voor 2003 hebben we daarom zestien projecten gekozen die we willen steunen." Het gaat daarbij volgens Van Bergen daarbij zowel om lokale paden, zoals de Historische wandelroute Achterveld (gemeente Leusden) als langere wandelroutes die de hele provincie doorkruisen. Een voorbeeld van zo'n lange route is het Marskramerpad 3, dat deel uitmaakt van een langeafstandswandelpad van Den Haag naar de Duitse grens.

De gedeputeerde benadrukt dat er niet alleen geld gaat naar de wandelpaden. GS stellen ook 50.000 euro beschikbaar voor een onderzoek naar de gevolgen van het sluiten van onbewaakte overgangen voor wandelroutes binnen de provincie. Verder draagt de provincie financieel bij in de kosten van de stadsrecreatiekaart Utrecht en de herdruk van de wandelroute van Rondom de Dom. In totaal trekt ze 345.000 euro uit voor de uitvoering van de zestien projecten uit het Uitvoeringsprogramma 2003.

Digitale wandelrouteplanner
"Maar met de inrichting van wandelpaden zijn we er natuurlijk nog niet", weet Van Bergen. "Als we mensen aan het wandelen willen krijgen is het belangrijk dat ze weten waar ze in hun omgeving kunnen wandelen. Daarom werken we aan een digitale wandelrouteplanner, waarin alle wandelroutes in onze provincie zijn te vinden. Deze planner gaat in de loop van dit jaar van start en zal te raadplegen zijn via de provinciale website. Daar kan iedereen die een wandeling wil maken in de provincie Utrecht een route uitkiezen."
De planner bevat niet alleen routekaartjes, maar mensen kunnen er ook belangrijke gegevens vinden over de omgeving, parkeergelegenheid, bereikbaarheid per openbaar vervoer, horeca, culturele informatie en nog meer. Daarnaast zal RTV Utrecht dit voorjaar drie afleveringen van Utrecht Natuurlijk en drie afleveringen van Historisch Utrecht wijden aan het wandelen in de provincie Utrecht.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 2192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl