Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 20 maart 2003
1. Opening van het pand aan de Fluwelen Burgwal 56 2. In de 62e vergadering van de Raad op donderdag 13 maart 2003 zijn de vier volgende onderwerpen behandeld:

- Grenzen aan de verfijning van het verdeelstelsel;
- Conceptadvies monitoring en evaluatie bekostiging jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar;

- Concept Jaarverslag Rfv 2002;

- Verdeelmodel Openbaar Vervoersbudget.
3. Als algemeen onderdeel voor zijn Jaarrapport heeft de Raad het onderwerp 'Grenzen aan de verfijning van het verdeelstelsel' besproken. Bij dit onderwerp gaat het om het spanningsveld tussen de twee hoofdlijnen van het huidige verdeelstelsel, namelijk kostenoriëntatie en globaliteit. Aan de ene kant is er de aandrang te komen tot steeds grotere detaillering bij de kostenoriëntatie, aan de andere kant is er het belang van globaliteit voor de gemeentelijke beleidsvrijheid.

4. Als gevolg van een adviesaanvraag van de staatssecretaris van VWS inzake de monitoring en evaluatie van de bekostiging van de jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar, heeft de Raad dit onderwerp aan de hand van een conceptadvies bediscussieerd. Ter voorbereiding zijn ambtelijk gesprekken met de meest betrokken partijen gevoerd. De Raad gaat met name in op de monitoring en evaluatie (2006) van de voorziene overheveling van middelen van de Regeling specifieke uitkering jeugdgezondheidszorg naar het gemeentefonds. Het advies zal vermoedelijk april 2003 verschijnen.

5. Het concept Jaarverslag 2002 van de Rfv is het zesde jaarverslag sinds de instelling van de Raad in 1997. In het (wettelijk verplichte) verslag aan de ministers van BZK en van Financiën worden onder meer de samenstelling van Raad en secretariaat aangegeven en de werkzaamheden in het voorgaande jaar. Een overzicht van de uitgebrachte adviezen is bijgevoegd.

6. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft aan de hand van een conceptadviesaanvraag de Raad gevraagd te adviseren over het verdeelmodel voor het gedecentraliseerde rijksbudget voor de exploitatie van het openbaar vervoer. Hierbij gaat het onder meer om de vraag of een door een onderzoeksbureau geconstrueerd verdeelmodel geschikt is en hoe een prikkel kan worden ingebouwd. In een eerste bespreking heeft de Raad dit onderwerp aan de orde gesteld. Hierbij was ook het samengaan van gelden voor exploitatie en investeringen een aandachtspunt.

7. Recent verschenen adviezen:

- 'Financiële gevolgen gemeentelijke herindeling'.
- 'Terugvorderen artikel 12-steun Geldermalsen'.