Gemeente Amstelveen

Amstelveen doet 9 voorstellen voor project Toekomst Amstelland

In het kader van het project Toekomst Amstelland heeft de gemeente Amstelveen 9 projectvoorstellen gedaan. Toekomst Amstelland is een gezamenlijk project van de gemeenten Abcoude, Amstelveen, Amsterdam, Ouder-Amstel, De Ronde Venen en Uithoorn. De gemeenten willen samen komen tot overeenstemming over de inrichting van het open groengebied dat deze gemeenten verbindt, het Amstelland. In juni wordt door de stuurgroep een definitieve keuze uit de verschillende projectvoorstellen gemaakt. In totaal zijn ongeveer 120 projectvoorstellen gedaan.

Het Amstelland heeft te maken met veranderingen en onzekerheden. De positie van de landbouw is onzeker. De verstedelijking rondom het Amstelland vereist steeds meer oppervlakte. Stedelingen hebben sterke behoefte aan een open en groen gebied om in te recreëren. Tegelijkertijd zullen gebieden aangewezen worden als waterbergingsgebied. De betrokken overheden (rijk, provincie, gemeenten en waterschappen) voeren in verschillende toekomstvisies geen gelijke regie voor de inrichting van het Amstelland. Door deze veranderingen en onzekerheden ontstaat de behoefte aan een visie voor het Amstelland die de basis kan vormen voor ontwikkeling en afstemming van beleid van verschillende partijen op de langere termijn, vanaf ca. 2010. Naast een gezamenlijk streefbeeld voor de toekomst van het Amstelland, moet de visie instrumenten aanreiken die het mogelijk maken op wenselijk ontwikkelingen aan te sturen en dient de visie om een bijbehorend investeringenprogramma voor de korte en langer termijn op te stellen.

Binnen dit investeringenprogramma heeft de gemeente Amstelveen nu 9 voorstellen gedaan. Dit zijn:

* De aanleg van een fietspad langs de Ringdijk, Bovenkerkerpolder (Nes-Uithoorn);

* De aanleg van een fietspad Middenweg en het ecologisch beheer van de bermen en oevers;

* De aanleg van een fietspad langs de Hollandse Dijk;
* Herstel en verbetering van de oevers van de Amstel en de aanplanting van knotwilgen;

* Plasbermen, rietaanplant en ecologisch beheer van de oevers en kade van de Ringdijk, Bovenkerkerpolder;

* Boombeplanting aan de Bovenkerkerweg;

* Ecotunnels en begeleidingsstroken in de Bovenkerkerpolder en de Middelpolder;

* Aanleg fietsvoorzieningen langs de Amsteldijk Zuid (ten noorden van Nes a/d Amstel);

* Sloop kassencomplex en realisatie van villa´s in landschappelijke omgeving Meerland.

De ingediende voorstellen zijn bestaande plannen die door de gemeente nog niet eerder tot uitvoering gebracht konden worden. Wanneer één of meer van deze projectvoorstellen wordt gehonoreerd door de stuurgroep, dan zal de gemeente hiervoor een financiële bijdrage ontvangen.