ROC VAN AMSTERDAM

Verbod op gezichtsbedekking ROC van Amsterdam toegestaan.

Het ROC van Amsterdam heeft kennis genomen van de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. De Commissie Gelijke Behandeling ondersteunt met haar uitspraak van 20 maart 2003 de gedragsregel van het ROC van Amsterdam die het dragen van een gezichtsbedekking verbiedt.
Het ROCvA vond en vindt helderheid over dit ingestelde verbod heel belangrijk en had al eerder op een onafhankelijke uitspraak aangedrongen.

In januari 2003 heeft het College van Bestuur het verbod ingesteld nadat vier leerlingen gekleed met een gezichtssluier naar school waren gekomen. Dit verbod volgde na intensief overleg met de leerlingen over het dragen hiervan en raadpleging van het personeel en externe deskundigen.

Het ROCvA is van mening dat het dragen van een gezichtssluier de communicatie tussen docent en leerling en tussen leerlingen onderling ernstig belemmert. Non-verbale communicatie is met een gezichtsbedekkende sluier vrijwel onmogelijk, terwijl dit in het onderwijs een zeer belangrijke rol speelt. Naast het communicatieprobleem heeft meegespeeld dat de gezichtsbedekkende sluier tot identificatieproblemen leidt. Bovendien gebiedt de Wet Educatie Beroepsonderwijs het ROCvA dat bij het verzorgen van educatie en beroepsonderwijs steeds voor ogen dient te worden gehouden dat de opleidingen ook gericht moeten zijn op maatschappelijk functioneren en opleiden voor de arbeidsmarkt.

Het College van Bestuur heeft grote waardering voor de werkwijze en de snelheid waarmee de Commissie tot een uitspraak is gekomen.

De betrokken medewerkers en leerlingen zijn inmiddels van de uitspraak op de hoogte gesteld. De door de school opgestelde regel over het dragen van een gezichtsbedekking blijft gehandhaafd. Het ROCvA hoopt dat de uitspraak van de commissie voor de leerlingen voldoende basis vormt om de opleiding verder te vervolgen. Het ROCvA doet wederom het aanbod om de betrokken leerlingen te ondersteunen bij het inhalen van de opgelopen achterstand.

Voor nadere informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Paula Barkman 020- 5279393, Afdeling PR, Communicatie & Marketing.

20 mrt 03 13:15