Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht van het Wereld Natuur Fonds, 20 maart 2003

Bijna 50.000 euro voor bescherming koraal


- Schilderij Prins Bernhard en judopak Mark Huizinga topitems WNF-internetveiling -
De WNF-internetveiling voor het koraal heeft 49.553,00 euro opgeleverd. De veiling is op 19 maart om 24.00 uur gesloten. De veiling op www.wnf.nl is ruim 65.000 keer bezocht, 324 mensen boden actief mee. Het Wereld Natuur Fonds zet de opbrengst van de veiling in om betere bescherming van koraalriffen te realiseren. Ruim 100 musici, sporters, presentatoren, kunstenaars en andere bekende Nederlanders stelden een persoonlijk voorwerp of bijzonder arrangement ter beschikking om te veilen voor het koraal. De veiling was onderdeel van de campagne 'Geef het koraal weer kleur'. Het Wereld Natuur Fonds heeft met deze campagne en de veiling de aandacht gevestigd op de bedreigingen waar koraalriffen wereldwijd mee kampen en het belang van het koraal voor mens en natuur. Topobject van de veiling was het zelfgemaakte schilderij van Prins Bernhard. Dit schilderij bracht ¤ 9.000 op. Andere gewilde objecten en arrangementen waren het judopak waarin Mark Huizinga Europees Kampioen werd, twee VIP-kaarten voor een concert met voorafgaand een diner en een ontmoeting met André Rieu, een jas van Liesbeth Kamerling, een door Serge-Henri Valcke aangeboden figurantenrol in Baantjer, een zeefdruk van Corneille, zangles van Mathilde Santing en een dag op stap met Lucille Werner, met als hoogtepunt snorkelen tussen de haaien.

Bedreigingen en belang koraal
Koraalriffen staan wereldwijd onder grote druk. 27% Is al verloren gegaan als gevolg van klimaatverandering, verkeerde vistechnieken en vervuiling. Als de ontwikkelingen in dit tempo doorgaan zal dit binnen 30 jaar oplopen tot 60%. Koraalriffen zijn van levensbelang voor mens en dier omdat ze zorgen voor voedsel, inkomen en veiligheid. De riffen barsten van het leven en zijn daardoor voor mens en dier een belangrijke vindplaats van voedsel. Het koraal voorziet miljoenen mensen van inkomen uit de visserij en het toerisme. Verder zorgen koraalriffen voor veiligheid van de mens omdat ze dienst doen als natuurlijke kustbeschermers. Ook allerlei zeedieren, van algen en vissen tot en met haaien en zeepaardjes, vinder er veiligheid in de vorm van een schuilplaats of een plek om zicht voort te planten. Zeeorganismen afkomstig van het rif zijn bovendien van grote waarde voor de ontwikkeling van medicijnen.

WNF-veiling voor het koraal
Een maand lang heeft iedereen via www.wnf.nl kunnen bieden op objecten en arrangementen als de duikflippers van Marco Borsato, boksles van Arnold Vanderlyde, de voetbalschoenen van Ruud Gullit, het ´haaienpak´ waarin Edith van Dijk wereldkampioene zeezwemmen werd en een fotosessie met Joop van Tellingen. Alle bekende Nederlanders die deelnamen aan deze veiling onderschrijven het belang van betere bescherming van koraalriffen wereldwijd. Isa Hoes: "Ik doe mee aan deze veiling voor koraal omdat ik, net als iedereen, een onderdeel ben van het grote geheel en als we allemaal gewoon doen wat we kunnen en soms een beetje meer...dan worden we vast ook weer een mooi geheel." Marco Borsato: "het mooie en kwetsbare onderwaterleven moet ook voor de kinderen van mijn kinderen bewaard blijven!"

Betere bescherming koraalriffen
Met de opbrengst van de veiling zal het Wereld Natuur Fonds lokale vissers helpen omschakelen naar duurzame vistechnieken, vervuiling terugdringen en bij overheden pleiten voor het instellen van veel meer beschermde zeegebieden. Het Wereld Natuur Fonds biedt ook hulp bij het realiseren van goede bescherming van deze zeegebieden in de praktijk. Maatregelen die dringend nodig zijn om te voorkomen dat meer koraalriffen verloren gaan.
---

Informatie op internet:
www.wnf.nl en klik op homepage op pers voor persinformatie, factsheets, selectie uit beschikbaar beeldmateriaal e.d. www.wnf.nl/koraal : voor informatie over koraal en wat het Wereld Natuur Fonds doet om koraalriffen te beschermen. www.wnf.nl/veiling : rechtstreeks toegang tot de WNF-veiling voor het koraal, niet meer om te bieden, wel om te zien wat het resultaat is en de 'biedhistorie' van de verschillende items.

Op aanvraag beschikbaar:
· Beeldmateriaal (foto- en videomateriaal) van koraalriffen, dieren, bedreigingen · Foto´s van veilingstukken en quote´s van bekende Nederlanders over hun veilingstukken en hun motivering om mee te doen aan deze actie voor het koraal · Factsheets: Koraal, Beschermde zeereservaten, Great Barrier Reef, Bonaire, Kiunga (Kenia) en Bali Barat (Indonesië) · Rapport The Economics of Worldwide Coral Reef Degradation over het economisch belang van het koraal (Nederlandstalige samenvatting beschikbaar)

Meer informatie: Marie-Christine Lanser-Reusken, persvoorlichter. Telefoon: 030-6937374, mobiel: 06-21548657.Email: mlanser@wwf.nl


---
Aanvullende informatie voor de redactie:

In totaal deden ruim 100 bekende Nederlanders mee aan de WNF-veiling voor het koraal:

Muziek: Trijntje Oosterhuis, Ronnie Tober, BZN, Kane, André Rieu, Gerard Joling, Jantje Smit, Peter Douglas, Mrs. Einstein, Mathilde Santing, Laidback Luke, Marco Borsato, The Working Girls, Cor Bakker, De Dijk, Twarres, Acda en de Munnick, Anita Meyer, Corry Brokken, Margriet Eshuijs, Donna Lynton.

Cabaret & musical: Herman van Veen, Tineke Schouten, Stanley Burleson, Maaike Widdershoven, Youp van´t Hek, Bill van Dijk, Tony Neef.

RTV/film bekendheden: Mylene de la Haye, Lucille Werner, Irene Moors, Anniko van Santen, Joris Lutz, Jet Sol, Ursul de Geer, Floortje Dessing, Gert-Jan Dröge, Gijs Staverman, Sergi Henri Valcke, Jacques d'Ancona, Astrid Joosten, Humberto Tan, Bruni Heinke, Rob Kamphues, Chanella Hodge, Frans van Deursen, Antonie Kamerling, Gerard Ekdom, Victoria Koblenko, Mariska Hulscher, Isa Hoes, Tatjana Simic, Gaston Starreveld, Nance, Willibrord Frequin, Jochem van Gelder, Liesbeth Kamerling, Ariana Spier, Sandra Mattie, Albert Verlinde, Carry Tefsen, Catherine Keyl, Chanella Hodge, Egbert Jan Weeber, Edgar Wurfbain, Joost Buitenweg, Rolf Wouters, Quincy Trustfull, Sabine Koning, Sipkejan Bousema, Stefan Pickee, Toine van Peperstraten, Violet Falkenburg, Winston Gerschtanowitz.

Sport: Peter Blangé, Ruud Gullit, Mark Huizinga, Arnold Vanderlyde, Ties Kruize, Elsemieke Havenga, TVM-schaatsploeg, Ada Kok, Edith van Dijk, Griselda Molemans, René van de Kerkhof, Erica Terpstra.

Kunst: Corneille, Peter Klashorst, Galerie Donkersloot, Allard Clingeborg, Jos Dijkman, Justus Donker, Juul van den Heuvel, Leo Spindelaar, Maja Steenwijk, Marieke van der Pol, Piet Linnebank, Ron Steven, Taco Eisma, Tony Macaroni

Fotografie: Paul van Gaalen, Joop van Tellingen, Leo Vogelzang, Henny Miltenburg

Diversen: Prins Bernhard, Frans Molenaar, Hans Klok, Paul Fagel, Paul Schulten, Ronald Kolk, Maik de Boer, Klaas Wilting, Juliëtte Vossen, Frank Wentink, Hubrecht Duijker, Chris Luken, Dick Beijer, Yonina, Vivian Boelen, Joop van den Ende, Robert Schoenmacher, Karin Verstaete, Collette Bloos, Henk Krol, Emile Ratelband, Justine Pelmelay.
-
Wereld Natuur Fonds
unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist