Grontmij

Grontmij NV



20/03/03 - Delgromij start met baggerspecieberging Kaliwaal

Op donderdag 20 maart 2003 is Delgromij bv gestart met de uitvoeringswerkzaamheden in de Kaliwaal. De ponton Jan Cornelis is inmiddels de Kaliwaal binnengevaren; de eerste stap in de voorbereiding op de daadwerkelijke berging van de baggerspecie.

Ponton Jan Cornelis bestaat uit een drijvende bak met daarop voorzieningen om zorgvuldig en efficiënt schepen te lossen die baggerspecie naar de Kaliwaal aanvoeren. In het midden van de ponton staan een plaatsbepalingssysteem (GPS) en een stortkoker. Hiermee kan de aangevoerde baggerspecie nauwkeurig en gecontroleerd worden gestort. De ponton is speciaal voor de Kaliwaal gebouwd in opdracht van Delgromij (investering circa 900.000).

Komende weken wordt de ponton gebruiksklaar gemaakt voor het storten van baggerspecie. Ook wordt in de loop van april de toegang tussen de Waal en de Kaliwaal op diepte gemaakt, zodat de schepen met baggerspecie de Kaliwaal op kunnen varen. De specie die vrijkomt bij het op diepte brengen van de invaart wordt met behulp van de loskraan op de ponton via de stortkoker in de Kaliwaal gestort. Eind april is de Kaliwaal gereed om de eerste baggerspecie te ontvangen.

Informatiekrant
De bewoners van Druten, Boven Leeuwen en Beneden Leeuwen krijgen begin april een informatiekrant. Hierin staat projectinformatie over de baggerspecieberging in de Kaliwaal en de ontwikkeling van toekomstig natuurgebied Waaier van Geulen. Dit gebied wordt tijdens de baggerspecieberging fasegewijs aangelegd.

Delgromij bv, een volle dochter van Grontmij NV, exploiteert de baggerspecieberging Kaliwaal. Kaliwaal is een verantwoorde oplossing voor het bergen van verontreinigde baggerspecie, die vrijkomt bij werken in en langs de grote rivieren, watergangen en poldersloten. Tevens is Delgromij verantwoordelijk voor de aanleg van natuurgebied Waaier van Geulen.

Vanaf mei kunt u meer informatie vinden via www.kaliwaal.nl en www.waaiervangeulen.nl.

Meer informatie kunt u krijgen bij Heleen Röling, telefoon 06-2060 5752.

---