Gemeente Tilburg

20-3-2003
Geen AZC in Tilburg

Er komt geen permanent asielzoekerscentrum in Tilburg. Dat stelt het college voor aan de raad. Het huidige asielbeleid vertoont zoveel inconsistentie dat de stad geen vangnet wil zijn voor de gaten in de landelijke procedure. Bovendien zijn de landelijke prognoses over de opvangbehoefte zo onbetrouwbaar, dat niet hard te maken is dat er een AZC in Tilburg nodig is.
Hiermee komt een eind aan het onderzoek naar geschikte locaties voor een permanent AZC.

Achtergrond
De 5 grote Brabantse steden (B5) vroegen het kabinet in een gezamenlijke brief om een realistisch vreemdelingenbeleid. De B5 wilde o.a. duidelijkheid over de behandeling van uitgeprocedeerde asielzoekers en de opvang van asielzoekers die hernieuwde aanvragen hadden gedaan en die verzoeken van de rechter legaal in Nederland mogen afwachten.
In oktober viel het kabinet. Er kwam wel een brief van demissionair minister Nawijn, maar die beantwoordde volstrekt niet aan wat de B5 vroeg. Er is tot op de dag van vandaag nog geen humane aanpak van terugkeerbeleid gerealiseerd en opvang van alle legaal in Nederland verblijvende asielzoekers. In afwachting van de formatie van een nieuw kabinet heeft het college geen beslissing kunnen voorbereiden over de vestiging van een AZC. Het aanwijzen van een locatie kan immers niet los worden gezien van inzicht in een consistent rijksbeleid en zekerheid omtrent de benodigde opvangcapaciteit.

De benodigde opvangcapaciteit is door het COA de afgelopen maanden steeds verder naar beneden bijgesteld. De eerder formeel gehanteerde opvangbehoefte van 40.000 structurele plaatsen per 2005 is inmiddels door het COA bijgesteld naar 30.000. COA moet inkrimpen en verscheidene tijdelijke AZC's moeten versneld hun deuren sluiten. De prognoses over opvangbehoefte dalen nog steeds.