Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland

Apeldoorn, 20 maart 2003

Onderwerp:internationale oefeningen drie hulpverleningsdiensten waardevol.

De gisteren en vandaag gehouden grensoverschrijdende oefening "Bordertest" van de Nederlandse en Duitse politie, brandweer en ambulancediensten in de grensstreek Sudlohn-Oeding/ Aalten/ Winterswijk blijkt heel waardevol te zijn geweest. Verliep de communicatie tussen de meldkamers en de diverse ingezette eenheden gisteren soms nog stroef, vandaag bleek men beter op de situatie ingespeeld te zijn.

Het oefenen in de praktijk bracht een meerwaarde met zich mee, omdat de lokale politie ook moest inspringen en het niet alleen een oefening voor de geplande deelnemers was. Ook nu weer bleken de twee talen soms voor verwarring te zorgen en ondanks een avondprogramma waarin Duitse en Nederlandse collega's bij elkaar in groepjes opdrachten te verwerken kregen, is de opzet voor een gemixte oefening in 2004 al tijdens de eerste evaluatie geopperd.

De oefenleiding sprak ook haar waardering uit over de gemotiveerdheid waarmee alle betrokkenen van de drie disciplines zich hebben ingezet om de oefening te laten slagen. Deze twee dagen volgden scheidsrechters en waarnemers de drie delen van de oefening om te kijken of alle eenheden wel volgens de regels hun werk deden. Dit zou een demotiverend effect veroorzaakt kunnen hebben, omdat alle deelnemers in de praktijk gewend zijn om handelend op te treden en slechts het publiek en media als toeschouwers hebben.

De belangstelling van ambtenaren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks-relaties en het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nordrhein Westfalen, burgemeesters van gemeenten waar de oefening plaats vond, de Euregio en verantwoordelijke leidinggevenden van politie, brandweer en ambulancedienst onderstreept de waarde die men aan een dergelijke oefeningen hecht.

Van de toegezegde deelnemende partijen moest ondanks de toen al bestaande oorlogsdreiging alleen de mobiele eenheid van de politieregio Gelderland-Midden op het laatste moment afhaken en wel vanwege de vogelpest.

Einde bericht

Anton de Ronde, voorlichter 055 - 5482050