Provincie Noord-Brabant


Persbericht


Provincie waarschuwt grondeigenaren voor niet toegestane bodemverbeteraars

In toenemende mate ontvangt de provincie signalen dat in Brabant afvalstoffen onder het mom van bodemverbeteraar worden uitgereden op met name landbouwgrond. De afvalstoffen voldoen niet aan de wettelijke eisen voor meststoffen en kunnen soms schade aanbrengen aan bodem en oppervlaktewater. Het zijn bijvoorbeeld houtsnippers en reststoffen van agrarische producten zoals witlofstronkjes, paparikaloof en champignonvoetjes. De provincie roept de gemeenten in Brabant op mede alert te zijn op overtredingen en grondeigenaren te voorzien van informatie om te voorkomen dat verkeerde stoffen worden aangewend.

Alleen in zeer bijzondere gevallen verleent de provincie een ontheffing voor het gebruik van afvalstoffen als bodemverbeteraar. De bescherming van het milieu staat daarbij voorop. De provincie verleent geen ontheffingen als niet is voldaan aan de wettelijke eisen voor meststoffen. Verder is het verboden afvalstoffen af te geven aan iemand die daarvoor geen vergunning heeft. De politie, provincie en Openbaar Ministerie kunnen optreden tegen overtredingen.

Informatie
Grondeigenaren en grondgebruikers worden aangeraden vooraf goed te informeren naar de toegestane mogelijkheden van het gebruik van bodemverbeterende producten. Voor vragen of informatie over meststoffenregelgeving kan men contact opnemen met de Algemene Inspectiedienst, telefoon 040-2563800.
Voor vragen over afvalstoffenbeleid kan contact op worden genomen met het bureau Afvalstoffen van de provincie Noord-Brabant, telefoon 073-6808796.