Gemeente Enkhuizen

Week 12: Bekendmaking beleidsregels Bijzondere Bijstand

In 1998 zijn door de gemeenteraad, in een verordening, de beleidsregels voor bijzondere bijstand vastgesteld. In deze verordening wordt invulling gegeven aan de vrijheid die de gemeente bij het bepalen van de beleidsregels. Zo zijn regels gesteld over de administratieve drempel, de toekenningsperiode en de draagkracht. Ook is voor een aantal kosten bepaald of bijzondere bijstand kan worden verstrekt en hoeveel. Het betreft hier woonkosten, studie, toeslag levensonderhoud, bijstandsverlening aan 18-20 jarigen, duurzame gebruiksgoederen, warme maaltijd, extra ziektegerelateerde uitgaven chronisch zieken.

De verordening diende te worden geactualiseerd. In het duale stelsel is de positie van de gemeenteraad gewijzigd. Burgemeester en wethouders leggen over de volle breedte van het beleid verantwoording af aan de gemeenteraad. De gemeenteraad is eerstverantwoordelijke voor de controle op de uitvoering door de gemeente. Zij moet toezien op de kwaliteit van de uitvoering. Dit betekent dat de gemeenteraad heeft besloten de verordening beleidsregels bijzondere bijstand 1998/1999 in te trekken en dat burgemeester en wethouders Beleidsregels bijzondere bijstand 2003 hebben vastgesteld.

Met ingang van heden liggen onderstaande besluiten voor iedereen bij de balie Burgerzaken in het stadskantoor kosteloos ter inzage. Een ieder kan op verzoek en tegen betaling van leges een afschrift van genoemde besluiten krijgen.

Intrekking Verordening beleidsregels bijzondere bijstand 1998/1999

Burgemeester en wethouders van Enkhuizen maken bekend dat de raad op 4 maart 2003 heeft besloten de Verordening beleidsregels bijzondere bijstand 1998/1999 in te trekken. Deze intrekking heeft plaats 6 weken na bekendmaking en wel op 1 mei 2003.

Over het besluit om deze verordening in te trekken kan op grond van de Tijdelijke referendumwet (Trw) een referendum worden gehouden. Binnen drie weken na de datum van dagtekening van dit blad kan iedere persoon die als kiesgerechtigde in Enkhuizen is geregistreerd een verzoek tot het houden van een referendum over bovengenoemde verordening indienen. Het verzoek moet in persoon worden ingediend op het stadhuis bij het bestuurssecretariaat.

Gedurende zes dagen na de datum van dagtekening van dit blad, kan een belanghebbende tegen genoemd besluit van het college beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Beleidsregels bijzondere bijstand 2003

Burgemeester en wethouders van Enkhuizen maken bekend dat zij op 28 januari 2003 de Beleidsregels bijzondere bijstand 2003 heeft vastgesteld. Deze beleidsregels treden in werking op 1 mei 2003. De beleidsregels komen in grote lijnen overeen met de in te trekken Verordening beleidsregels bijzondere bijstand 1998/1999. De belangrijkste wijzigingen zijn:


a. Vastleggen uitbreiding doelgroep vergoeding voor duurzame gebruiksgoederen
Aan mensen die langer dan drie jaar een bijstandsinkomen ontvangen kan bijzondere bijstand worden verstrekt voor duurzame gebruiksgoederen. Het gaat hier om een wasmachine, koelkast, fornuis en bed en matras. In de praktijk wordt deze bijstand ook verstrekt aan andere belanghebbenden die in een financieel vergelijkbare positie verkeren als degenen die op (aanvullende) algemene bijstand zijn aangewezen. Dit is conform de aanwijzing van het ministerie dat geen onderscheid kan worden gemaakt tussen personen met bijstand en personen met een inkomen op bijstandsniveau. De beleidsregels zijn op dit punt aangepast.
b. Vergoeding voor een geiser (duurzame gebruiksgoederen)
Daarnaast wordt ook de mogelijkheid geboden bijzondere bijstand te verstrekken voor een geiser.

Dit gebeurde tot nu toe op individuele gronden. Nu is de verstrekking van bijzondere bijstand voor de vervanging van een geiser opgenomen onder duurzame gebruiksgoederen (zie hierboven).

Tegen deze beleidsregels is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Informatie
: Mw. I. Visser, medewerker Sociale Voorzieningen, tel.: (0228) 36 01 44.